Ziekenhuizen gaan boerkaverbod niet handhaven

Ziekenhuizen willen het boerka­verbod niet handhaven, omdat het kan leiden tot zorgmijding. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), waarbij het Amsterdam UMC is aangesloten, vindt handhaving geen taak van ­ziekenhuizen.

Marjolein Groenendijk-Hendriks
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanaf 1 augustus zal het verboden zijn gezichtsbedekkende kleding te dragen in overheidsgebouwen, zorginstellingen, het onderwijs en het openbaar vervoer. Wie op deze locaties toch zulke kleding draagt, kan door een medewerker worden verzocht de gezichtsbedekking af te doen of anders de plek te verlaten.

Precies in dat woordje ‘kan’ zit de crux. Het geeft ziekenhuizen de mogelijkheid af te wijken van het verbod en toch toe te staan dat gezichts­bedekkende kleding wordt gedragen.

De NFU, waar het AMC en het VUmc onder vallen, vindt niet dat boerkadragers uit het ziekenhuis moeten worden geweerd. Handhaving is een zaak van politie en justitie, aldus NFU.

Identificatieplicht

Het is iets anders als patiënten gezichtsbedekking niet willen verwijderen om zich te identificeren. In dat geval kan iemand worden verzocht het ziekenhuis te verlaten. Daarvoor bestaat al een wet, zo benadrukt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), waaronder het OLVG valt.

“Binnen zorginstellingen geldt al een identificatieplicht om persoonsverwisseling te voorkomen,” aldus het NVZ. “Alleen bij acute hulpverlening wordt een patiënt met gezichtsbedekkende kleding niet geweigerd.”

In de praktijk zal het erop neerkomen dat gezichtsbedekkende kleding in de min of meer openbare delen van het ziekenhuis wordt gedoogd. Beveiligers zullen de personen in kwestie daar niet op aanspreken, ook bellen ze de politie niet. Wie met gezichts­bedekkende kleding een ziekenhuis betreedt, riskeert officieel een boete van 150 euro. Die zal naar verwachting zelden worden uitgeschreven.

‘Toegankelijke zorg’

Ziekenhuizen hechten meer aan goede zorg dan aan het naleven van de letter van de wet. “Wij vinden het recht op toegankelijke zorg het zwaarst wegen,” zegt voorlichter Frank van den Elsen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, met locaties in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. “Wij vrezen dat vrouwen die hun sluier moeten afdoen, het ziekenhuis zullen mijden.”

Een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren bevestigt dat ‘de overheid inderdaad niet over deze gebouwen gaat’. “Maar we hebben afspraken gemaakt met de sectoren over dit verbod, zij zullen doen wat ze moeten doen. Het is aan de medewerkers een inschatting te maken. Als een vrouw in niqaab met een zwaargewond kind binnenkomt, is dat niet het moment voor een discussie.”

150 euro boete

Mensen die na 1 augustus gezichtsbedekkende kleding dragen, zoals een boerka of een nikab, kunnen 150 euro boete krijgen. Dat werd eerder deze week bekendgemaakt in de vervolgingsrichtlijn van het Openbaar Ministerie.

Meer over