Zelfgemaakt mondkapje werkt ook, zegt het Erasmus MC

Een zelfgemaakt mondkapje werkt prima tegen de verspreiding van corona, mits goed gemaakt: van filterstof en in de vorm van een eendenbek. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC, dat zo inspeelt op een eventuele mondkapjesplicht.

Sandra de Vliegh
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Filterstof die wordt gebruikt bij ventilatiesystemen werkt het beste, weet onderzoeker Gwen Teesing van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

“Zo’n kapje, mits goed gemaakt, werkt soms zelfs beter dan sommige medische maskers. Het filter moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Met de zogeheten filterklasse ePM1 85 procent, wat aangeeft hoeveel fijnstofdeeltjes het masker filtreert, benader je de capaciteit van een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt.”

Groothandel

Waar koop je die stof? “Vooralsnog alleen bij de groothandel, maar als er veel vraag naar komt, kan ik me voorstellen dat ook andere zaken het gaan verkopen. Let dan wel op de juiste filterklasse.”

Twee lagen katoen met keukenpapier ertussen filtert ook goed, zo blijkt uit het onderzoek in samenwerking met het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en de TU Delft dat is inmiddels gepubliceerd is in het vakblad Journal of Hospital Infection.

Eendenbek

Een ‘eendenbek’ werkt het best, ofwel met ruimte aan de voorkant. “De eendenbek sluit beter af. Ook draagt deze vorm fijner omdat het kapje niet direct tegen de neus en mond duwt, maar er nog ruimte binnenin is.”

Alle ‘thuismaskers’ zijn getest in een zogeheten deeltjeskamer, waar deeltjes zo groot als een virusdeeltje in worden gezogen. Het idee voor het onderzoek ontstond tijdens de eerste golf, toen mensen massaal zelf mondkapjes maakten. “Wij wilden weten: wat werkt het beste?”

Schaarste

Het Erasmus MC is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Een woordvoerder: “Goede, zelfgemaakte mondkapjes zijn voor de bevolking dus een goed alternatief, mocht de nood aan de man komen als er schaarste ontstaat. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg maskers, die echt voor de zorg zijn bedoeld, ook voor de zorg beschikbaar blijven.”

Wetenschappers zijn verdeeld over de effectiviteit van het dragen van mondmaskers door de bevolking. Teesing: “Toch is wel duidelijk dat het dragen van bepaalde maskers de verspreiding van het virus vermindert. Ik zet mijn masker in elk geval op bij drukke plekken.”

Meer over