Zeehondenpopulatie Waddenzee vervijfvoudigd in dertig jaar tijd

In dertig jaar tijd is het aantal gewone zeehonden dat in de Waddenzee leeft vijf keer zo groot geworden. Het gaat nu om 40.000 dieren schatten onderzoekers van het Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat in het Duitse Wilhelmshaven.

ANP
Een zeehond in de Waddenzee. Beeld ANP
Een zeehond in de Waddenzee.Beeld ANP

In Nederland werden ruim achtduizend zeehonden waargenomen, 8 procent meer dan een jaar eerder. Dertig jaar geleden sloten Nederland, Duitsland en Denemarken een verdrag over het behoud van zeehonden in de Waddenzee. De populatie is nu ongeveer op hetzelfde niveau als in 1900.

De zeehonden werden geteld in augustus, toen ze in de rui waren en veelal op het land lagen. Tijdens de telling namen onderzoekers ongeveer 27.000 zeehonden waar in de Waddenzee. Omdat ook veel zeehonden tijdens de telling waarschijnlijk wel in het water waren en dus niet zijn gezien, wordt de telling bijgesteld op basis van een schatting. Hierdoor komen de onderzoekers op totaal van 40.000 gewone zeehonden in de Waddenzee in 2021.

De groei lijkt wel af te vlakken, omdat sinds 2012 de jaarlijkse groei gemiddeld 1 procent was. Per land verschilt de groei ook sterk. In Nederland is het aantal sinds 2020 gegroeid met 8 procent, terwijl Denemarken een daling van 40 procent zag. Sinds 2012 is de Deense populatie vrijwel elk jaar gedaald. In Duitsland schommelen de cijfers. In de deelstaat Schleswig-Holstein werd een daling van 18 procent gezien ten opzichte van een jaar eerder, terwijl Nedersaksen en Hamburg een stijging van 10 procent noteerden.

In een aantal gebieden worden weliswaar meer pups geboren, maar dat leidt niet tot een groei van de populatie, zoals in Denemarken. Experts willen onderzoeken wat er daar precies aan de hand is.

Meer over