Nieuws

WOZ-waarde hoger dan ooit: gemiddelde waarde van een woning in Nederland bedraagt 290.000 euro

De gemiddelde WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van woningen was begin 2021 hoger dan ooit: de waarde lag toen op 290.000 euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP/Parool
Woningen in de Amsterdamse Houthavens. Beeld Eva Plevier
Woningen in de Amsterdamse Houthavens.Beeld Eva Plevier

De indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, onder meer omdat de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt gebaseerd. Omdat de huizenprijzen al jaren record op record breken, ligt het volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen dus voor de hand dat ook de gemiddelde WOZ-waarde de komende jaren blijft doorstijgen.

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Op 1 januari 2021 steeg deze waarde met 7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Amsterdam

Opvallend is dat in Amsterdam de WOZ-waarde slechts met 1,2 procent steeg, na jaren van bovengemiddelde stijgingen. De gemiddelde WOZ-waarde ligt in de stad nu op 420.000 euro. Van de grote steden steeg de bepalende waarde het meest in Rotterdam (11,4 procent) en in de Groningse gemeente Oldambt is de gemiddelde WOZ-waarde relatief het meest gestegen, met 12,4 procent.

In Bloemendaal is de gemiddelde WOZ-waarde met 778.000 euro het hoogst en in Pekela is deze met 148.000 euro het laagst.

Belasting

Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde stijgt. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting.

Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, aldus de Vereniging Eigen Huis.

Meer over