PlusInterview

Woordvoerder Sionkerk vergelijkt journalisten met SS’ers en terroristen

Het bestuur van de Sionkerk op Urk verwijt zichzelf en de kerkgangers niets na het geweld tegen aanwezige pers voor de kerkdienst zondag. Sterker nog: de kerk overweegt aangifte te doen tegen de aanwezige pers.

Jasper van Loo
Kerkgangers betreden de Sionkerk.  Beeld ANP
Kerkgangers betreden de Sionkerk.Beeld ANP

“De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden zondag niet te maken met journalisten, maar met terroristen,” zegt persvoorlichter Wessel Snoek van de Gereformeerde Gemeente Sionkerk Urk.

Hoe heeft u zondag alles ervaren?
“De journalisten waren uit op sensatie en hebben zelf coronaregels overtreden door te dicht bij elkaar te komen. De microfoon werd bij sommige kerkgangers nog dieper tegen de mond aangedrukt dan het stokje bij een coronatest. Vaders kwamen overstuur de kerk in. Kinderen kwamen huilend naar binnen. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen.”

Hoe bedoelt u precies?
“De journalisten waren een stelletje randdebielen en gingen over alle grenzen heen. Een stuk of dertig man stond voor onze hoofdingang en een paar zijn zelfs op ons terrein gekomen. De ingang werd geblokkeerd en daardoor hadden mensen niet voldoende ruimte om naar binnen te gaan. Ook waren er journalisten agressief richting mensen en werd er achter mensen aangerend. Als je een camera voor je neus krijgt, raak je in paniek. De SS handelde vriendelijker in de oorlog dan de journalisten.”

De journalist van PowNed kreeg klappen en werd later aangereden door een kerkganger.
“Dat eerste gebeurde door mensen die ik nog nooit in de kerk heb gezien. Er stond een groepje mensen, waaronder iemand met een legerjack bij de kerk, waarvan ik weet dat er maar twee uit Urk komen. De rest had hier niet moeten zijn en dat geweld hoort niet. Met de man die is opgepakt (en tegen de journalist aanreed, red.) gaan we in gesprek. Hem valt niets te verwijten. De journalist deed zelf een stap naar voren en raakte de auto iets aan.”

Journalisten op Urk werden geïntimideerd, bedreigd en uitgescholden. Er is persvrijheid in Nederland en zij mogen voor de kerk staan en kerkgangers proberen wat vragen te stellen.
“Zeker, ik had ook begrepen als wat journalisten dertig meter verderop hadden gestaan en hadden gefilmd. Dat kan prima met telelenzen. Daar had je ook rustig aan mensen kunnen vragen of ze wat vragen willen beantwoorden. Met twintig mensen de ingang gaan blokkeren waardoor de coronaregels niet goed worden nageleefd kan niet.”

Als kerk hebben jullie zelf de coronaregels terzijde geschoven. Alle leden zijn welkom bij kerkdiensten.
“Onze kerkgangers valt zondag echt niets te verwijten. Onze kerkgangers hebben geen mensen aangevallen. We mogen volgens de grondwet bij elkaar komen in de kerk. Wij overwegen om aangifte te doen voor bedreiging, belediging en intimidatie. Misschien wel tegen de hele club journalisten die er was. Vooral die kerel van PowNed moet zich kapot schamen. Als ik het voor het zeggen had, had ik die omroep vandaag nog opgeheven.”

Onbegrip bij andere kerken

Bij andere kerken op Urk is onbegrip, maar ook begrip over hoe de zondag is verlopen en voor het geweld tegen journalisten. “We zijn tegen elke vorm van geweld,” zegt Alwin Uitslag, dominee van de christelijk gereformeerde kerk Eben-Haëzer. “Dat gedrag past niet bij de kerkganger, maar journalisten moeten ook geen incidenten uitlokken. Dat heeft een deel misschien gedaan door onschuldige kerkgangers lastig te vallen, ze achterna te lopen en een microfoon onder de neus te drukken. Respect moet van twee kanten komen. We zitten in een land met een crisis en dan zijn de lontjes kort.”

“Wat ik op videobeelden op Urk heb gezien hoort niet,” vertelt kerkenraadsvoorzitter Zwier Hakvoort van de Gereformeerde Kerk Rehoboth Urk. “Deze mensen kunnen zich niet beheersen. Ik ben begin 60. Jaren terug had ik misschien ook iets gedaan. Ik ben best wel temperamentvol en vind het ook niet fijn als er uit het niets een microfoon onder mijn neus wordt gedrukt. Urk ligt onder een vergrootglas. In voetbalstadions gebeuren genoeg dingen. Het is erg jammer dat door de incidenten de naam van God schade wordt toegebracht.”

Burgemeester Urk: geweld tegen media is onacceptabel

Burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Urk vindt het gebruik van geweld tegen media onacceptabel. “Dat keur ik te allen tijde af.” Van den Bos benadrukt dat hij voor zowel de vrijheid van pers als de vrijheid van godsdienst staat. “Beide zijn enorm belangrijk.” Hij wijst er ook op dat inwoners zich onheus bejegend voelden door de manier waarop journalisten hen benaderden

De burgemeester zegt dat hij de kerk heeft gewezen op de risico’s van coronabesmettingen en op het belang van het naleven van de coronaregels. “We verwijzen daarbij ook naar het adviesorgaan van de kerken en RIVM-richtlijnen,” aldus Van den Bos. “Maar het is en blijft een eigen verantwoordelijkheid van kerken: zij zijn verantwoordelijk voor de maatregelen binnen de kerk.”

Meer over