Nieuws

Woningprijzen in oktober met ruim 18 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen steeg in oktober net zoveel als in september. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster zagen de prijzen stijgen met ruim 18 procent vergeleken met een jaar eerder. Woningen wisselden wederom minder vaak van eigenaar.

Het Parool
Woningaanbod in de etalage van een makelaarskantoor in Amsterdam. Beeld ANP
Woningaanbod in de etalage van een makelaarskantoor in Amsterdam.Beeld ANP

De woningprijzen bereikten halverwege 2013 een dieptepunt en vertonen sindsdien een stijgende trend. Vanaf begin dit jaar stegen de huizenprijzen telkens harder dan een maand eerder. In oktober kwam daar met een stijging van 18,3 procent ten opzichte van een jaar eerder wel een eind aan: in september kwam de toename uit op 18,5 procent.

Voor de vierde maand op rij wisselden duidelijk minder woningen van eigenaar. In de afgelopen maand werden ruim 16.000 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is een daling van 27 procent ten opzichte van oktober 2020. Eind 2018 kwam de daling van het aantal transacties voor het laatst hierbij in de buurt.

Eerder deze maand meldden onder meer TU Delft en De Hypotheekshop dat niet eerder zo weinig woningen te koop hebben gestaan als in het afgelopen kwartaal. Dat komt volgens de onderzoekers ook door het lage aanbod van nieuwbouwwoningen. Daardoor hebben mensen weinig opties om door te stromen en zetten ze hun huis dus niet te koop.

In januari brengt het CBS informatie over woningprijzen per regio – en dus ook Amsterdam – naar buiten.

Meer over