Nieuws

Woningen in december 20 procent duurder, hoogste prijsstijging in meer dan veertig jaar

De Nederlandse huizenprijzen zijn in december het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar. Met een prijstoename van ruim twintig procent was het zelfs de sterkste stijging sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Oudere gegevens zijn lastiger te vergelijken, maar de laatste keer dat woningen sneller duurder werden was volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen eind jaren zeventig.

Bestaande koopwoningen wisselden vorige maand gemiddeld voor zo’n vier ton van eigenaar. Dat is 20,4 procent meer dan een jaar eerder en uitgaande van de huidige cijferreeks een record. Voor een vergelijking die verder teruggaat dan 1995 ben je al gauw aangewezen op oude gegevens die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal sprake was van een hogere prijsstijging dan afgelopen maand, was in 1977.

In de jaren zeventig gingen de huizenprijzen sterk omhoog omdat de overheid het kopen van een woning toen erg probeerde te stimuleren. De huidige gekte op de woningmarkt heeft volgens veel kenners eveneens te maken met de makkelijke financiering. De hypotheekrentes zijn al lange tijd heel erg laag. Daarbij profiteren huizenkopers nog altijd van fiscale voordelen als de hypotheekrenteaftrek.

Aanbod geslonken

Wat ook een grote rol speelt is dat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken. Daardoor bieden huizenzoekers flink tegen elkaar op en is het voor veel mensen erg lastig om nog een huis te bemachtigen. Dat blijkt ook uit de cijfers over het aantal verhuizingen, aldus het CBS. In december vonden er op de woningmarkt maar 20.559 transacties plaats. Dat is bijna 22 procent minder dan in dezelfde maand van 2020.

Van Mulligen houdt er rekening mee dat de huizenprijzen in de statistiek van het CBS binnenkort nog harder kunnen oplopen. Makelaarsorganisatie NVM kwam onlangs namelijk met nieuwe kwartaalcijfers waarin sprake was van een prijsstijging die eigenlijk al iets sterker was, namelijk 20,7 procent. Die cijfers zijn gebaseerd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. Het CBS verwerkt de transacties pas als notarissen ze laten inschrijven bij het Kadaster. Dat gebeurt altijd iets later. Van Mulligen wijst er wel op dat NVM-makelaars een groot deel, maar niet de hele markt in handen hebben.

Amsterdam

In december was de prijsstijging dus het hoogst, maar ook in de rest van 2021 waren woningen duurder dan het jaar ervoor. Gemiddeld steeg de huizenprijs in 2021 met 15,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt eveneens uit cijfers van het CBS. Van de vier grote steden scoorde alleen Utrecht boven dit gemiddelde. Daar werden koopwoningen 16 procent duurder. In Amsterdam wisselden dan weer wel meer mensen van huis. Het aantal woningtransacties steeg met 8,1 procent.

Meer over