Plus

Winkels bloeien weer op sinds de heropening: omzet schiet omhoog

Klanten keren massaal terug naar de winkelstraat. Kledingwinkels hebben sinds de volledige heropening van eind april 71 procent meer omzet gedraaid dan in de maand ervoor. De verkoop van kleding via internet, die tijdens de coronalockdown een hoogtepunt bereikte, is daarentegen met 8 procent gedaald.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit pin- en Idealgegevens die ABN Amro heeft verzameld. De omzet in de fysieke winkels ligt volgens analisten van de bank nog maar 8 procent onder die van mei 2019. De cijfers zeggen niets over de verdiensten van winkeliers.

Ook de andere slachtoffers van de winkellockdown laten sterk herstel zien. Zo zetten meubelzaken 85 procent meer om en hebben sportspullen- en elektronica verkopers hun omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van de maand voorafgaand aan de heropening, toen (vanaf 16 maart) alleen winkelen op afspraak mogelijk was.

Winkels die het in coronatijd wel goed deden, supermarkten voorop, blijven topomzetten behalen. Wel lag de supermarktomzet de afgelopen maand 5 procent lager. ABN voorspelt dat die daling zal versnellen als vanaf zaterdag de horeca veel ruimer open mag.

Overuren

Online supers draaien nog altijd overuren; consumenten geven momenteel vijf keer zo veel uit aan webboodschappen dan in dezelfde periode in 2019. De omzet van maaltijdbezorgers is wel gedaald, 9 procent ten opzichte van vorige maand, maar is nog altijd hoog. Dat is volgens ABN een signaal dat thuiswerken definitief is ingeburgerd.

De bank voorspelt een flinke opleving van de consumentenbestedingen, nu veel Nederlanders in coronatijd geld dat ze normaliter aan onder meer vakantie uitgaven hebben opgepot. Volgens De Nederlandsche Bank hebben Nederlanders in coronajaar 2020 bij elkaar 42 miljard euro gespaard, twee keer zoveel als in 2019.

De bank constateerde eerder dat winkels een enorme belastingschuld hebben opgebouwd. Inmiddels is de terugbetalingsregeling daarvoor aangepast; de schuld hoeft pas vanaf oktober 2022 te worden voldaan, over een periode van vijf jaar.

Meer over