Wiebes (VVD) vertrekt: ‘Ik voel mij niet schuldig, wel medeverantwoordelijk’

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, vertrekt per direct en gaat niet verder in het demissionaire kabinet. In het vorige kabinet was hij als VVD-staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wiebes meldde zijn vertrek direct na de val van het kabinet. Kabinet Rutte-3 viel vrijdagmiddag vanwege het spijkerharde rapport over de toeslagenaffaire. De afgelopen weken nam de druk na een snoeihard rapport toe op de bewindslieden.

“Door af te reden, kan een politiek hoofdstuk worden overgeslagen,” zei Wiebes (VVD) in een korte verklaring. Het helpen van de gedupeerde ouders moet nu centraal staan, stelt hij. “Daar helpt mijn aftreden op zich niet bij, maar het maakt wel ruimte: het voorkomt dat we alleen maar bezig zijn met politiek gedoe.”

Wiebes stelt al geruime tijd te worstelen met de affaire, “meer dan ik in het begin doorhad of wilde toegeven. Het is in mij gaan zitten.” Los van zijn eigen rol in de gebeurtenissen, benadrukt hij dat de rechtsstaat ongekend heeft gefaald.

Wiebes wil geen vragen beantwoorden na zijn korte toespraak. Als een aanwezige journalist toch een poging waagt, zegt de minister zich niet schuldig te voelen over de affaire. “Ik voel mij wel buitengewoon zwaar medeverantwoordelijk. Maar ik heb niet kunnen ontdekken wat ik had kunnen doen om dit te voorkomen. Dat maakt het alleen maar nog verdrietiger.”

‘Persoonlijke afweging’

Volgens premier Rutte heeft Wiebes een ‘persoonlijke afweging gemaakt’ om op te stappen, zo zei hij in zijn persconferentie. “Het is zijn beslissing die ik respecteer,” zegt Rutte. “Met zijn creatieve geest heeft Eric Wiebes vaak bijgedragen aan het oplossen van ingewikkelde vraagstukken. We gaan hem missen.”

Wiebes was vanaf 2017 minister van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III. Als minister hield Wiebes zich onder meer bezig met de gaswinningsproblematiek in Groningen. Daarvoor was hij staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte II. In 2010 werd hij in Amsterdam voor de VVD wethouder Verkeer en Vervoer.

Partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen neemt de leiding van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van Wiebes over. Van Nieuwenhuizen is nu ook al minister van Infrastructuur en Waterstaat. Koning Willem-Alexander heeft Wiebes ‘met onmiddellijke ingang op de meest eervolle wijze ontslag verleend’, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De koning bedankt hem voor ‘vele en gewichtige diensten’.

Meer over