Nieuws

Weer een lange winter in lockdown? OMT houdt rekening met het ergste: ‘Je wil rust in de tent’

De adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) houden rekening met het zwartste scenario komende winter. Door gebrek aan naleving van basisregels als thuis blijven en testen bij klachten dreigen veel steviger restricties als de infectie- en ziekenhuiscijfers blijven toenemen.

Niels Klaassen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat stelde OMT-voorzitter Jaap van Dissel in een vragenronde met Kamerleden woensdagochtend. “Actie is nodig om het aantal contacten terug te brengen. Maar er is veel onzekerheid, waardoor we niet precies weten waarop we uitkomen,” zei Van Dissel.

“Het wrange is ook: met name de basisregels, thuis blijven en testen bij klachten, worden niet genoeg nageleefd. Als dat wel zou gebeuren zou je andere maatregelen niet eens hoeven te nemen.” In de laatste grote RIVM-peiling stelt slechts 40 procent van de respondenten zich te laten testen en thuis te blijven bij klachten. “Dat is zonde, je wil rust in de tent,” zei Van Dissel.

Grafieken

De coronacurves gaan al weken de verkeerde kant op. En dat blijft nog even zo, blijkt uit de RIVM-berekeningen. De komende tijd zal het aantal nieuwe ziekenhuisopnames dagelijks nog oplopen met 175 à 200 en 30 tot 40 op de IC. Het totaal aantal coronapatiënten op de intensive care kan stijgen van 240 nu naar 375 tot wel 500 of 750 half december als het tegenzit, en zelfs meer dan duizend in het slechtste geval.

Dat zou ook een ramp zijn voor andere patiënten in de ziekenhuizen, waar nu al veel reguliere- en inhaalzorg door de coviddrukte uitgesteld wordt.

OMT: bereid zwaardere restricties voor

Zware lockdownregels om contacten te verminderen zijn nu ‘nog niet opportuun voor directe uitvoering’ maar kunnen wel alvast voorbereid worden, schrijven de adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) in hun brief aan het kabinet. Dat probeert nu met een reeks ingrepen de nieuwste coronagolf te stuiten.

Als dat niet werkt, noemen experts als eventuele extra restricties de beperking van openingstijden in de horeca, beperking van thuisbezoek, herinvoering van verplichte vaste zitplek en sluiting van niet-essentiële winkels.

Ook het 2G-protocol, waarbij alleen gevaccineerden of genezen personen een coronapas krijgen, behoort tot het zware pakket waar de regering rekening mee moet houden.

Deze passage uit het advies is opvallend: in een interview benadrukte Van Dissel vorige maand nog dat we nu in een ‘principieel andere fase’ zitten van de coronacrisis dan de vorige winter. Harde lockdownregels zag hij toen absoluut niet als reëel.

Meer over