Nieuws

Weer een jaarwisseling zonder vuurwerk? Kabinet vraagt OMT om advies

Moet er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod komen tijdens de jaarwisseling? Het kabinet heeft het OMT gevraagd daar advies over te geven nu de druk op de zorg na oplopende coronabesmettingscijfers weer toeneemt.

Hanneke Keultjes
Vuurwerk: dit jaar wel of niet? Beeld ANP / AFP
Vuurwerk: dit jaar wel of niet?Beeld ANP / AFP

Vrijdag beslist het kabinet of er, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod komt. Daarmee kan volgens ingewijden niet langer worden gewacht, omdat voor een verbod op de verkoop ook een compensatieregeling voor ondernemers moet worden opgetuigd. Vorig jaar trok het kabinet daar 40 miljoen euro voor uit.

Tijdens het Catshuisoverleg van morgen wordt het OMT-advies over vuurwerk besproken met de meest betrokken bewindslieden. De burgemeesters hebben al gepleit voor een vuurwerkverbod.

Aantal vuurwerkslachtoffers daalde

Het OMT werd vorig jaar niet om advies gevraagd voordat het vuurwerkverbod werd afgekondigd. Bronnen wijzen erop dat de situatie toen anders was: Nederland zat in een lockdown, de intensive cares lagen vol en de zorg vroeg toen zelf al om een verbod. Ziekenhuizen stelden dat zij een grote groep vuurwerkgewonden er toen niet bij konden hebben.

Door de maatregel daalde het aantal vuurwerkslachtoffers dat zich tijdens oud en nieuw op de spoedeisende hulp meldde met 70 procent. Bij de huisartsenposten zagen dokters 60 procent minder vuurwerkgewonden.

Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam en Haarlem, hebben zelf al besloten dat er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken.

Meer over