Nieuws

Weer een energieleverancier failliet: ACM trekt vergunning Sepa Green Energy in

Het is definitief einde oefening voor energieleverancier Sepa Green Energy. Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de vergunning voor het leveren van stroom en gas in te trekken, meldt de toezichthouder. Door het faillissement moeten 20.000 (particuliere en zakelijke) klanten op zoek naar een nieuwe leverancier.

ANP
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Sepa Green Energy kwam in financiële problemen omdat het de inkoop van energie liet uitvoeren door Energie I&V. Dat bedrijf, ook bekend als Anode, werd op 3 december dit jaar failliet verklaard. Daardoor verloor Sepa Green Energy haar inkooppositie voor elektriciteit. Door de sterk gestegen elektriciteitsprijzen kan het bedrijf zijn leveringsverplichtingen aan klanten niet meer nakomen.

Anode Energie leverde onder de eigen merknaam energie aan klanten, maar kocht ook gas en elektriciteit in voor andere energieleveranciers. Oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen van Anode zei eerder al dat ook deze bedrijven, waaronder dus Sepa Green Energy, het moeilijk zouden kunnen krijgen door het faillissement.

De curator van Sepa Green Energy krijgt tot en met 22 december de tijd om een andere energieleverancier te vinden die de klanten wil overnemen. Gas en elektriciteit zullen ook na het intrekken van de vergunning geleverd blijven worden. Maar klanten kunnen wel financiële gevolgen voelen: afnemers die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald en nog geld tegoed hebben van het bedrijf, zien dit mogelijk niet meer terug.

Kleine gasreservers

Sepa Green Energy leverde ook aan een aantal grootverbruikers. De landelijke netbeheerders GTS en TenneT zorgen er via een andere procedure voor dat de levering aan deze grootverbruikers doorgaat.

Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter van vorig jaar, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis.

Eerder gingen ook Welkom Energie en Enstroga al failliet door de opgelopen marktprijzen.