Achtergrond

Wandelen met app Ommetje: ‘Leuk om tegen elkaar te strijden’

App Ommetje van de Hersenstichting en neuropsycholoog Erik Scherder helpt Nederland aan de wandel. Afgelopen weken nam het aantal gebruikers een vlucht.

Anna Herter
Erik Scherder. Beeld MAX
Erik Scherder.Beeld MAX

De Hersenstichting ontwikkelde Ommetje al in de maanden vóór de coronacrisis, in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder. In eerste instantie was de app alleen beschikbaar voor bedrijven. “We wilden mensen met een zittend beroep helpen om minder te zitten,” zegt Andreas Tober van de Hersenstichting.

Maar toen kwam de eerste coronagolf met bijbehorende maatregelen, en konden een stuk meer mensen hulp gebruiken met minder zitten. Dus besloot de Hersenstichting de app beschikbaar te maken voor iedereen. Met succes: inmiddels hebben zeker 680.000 mensen Ommetje op hun mobiel staan.

Vooral de laatste maand neemt het aantal gebruikers een vlucht, vertelt Tober. “Soms komen er nu wel 20.000 gebruikers bij per dag. Donderdagochtend kregen we er in 12 minuten tijd 9.000 wandelaars bij.” Dat zijn volgens Scherder wandelaars van alle leeftijden. “Ik krijg berichten van hele scholen die meedoen, maar toen ik laatst in het Amsterdamse bos was zag ik ook mensen met mijn haarkleur die de app gebruikten.”

Start Ommetje

Hoe werkt Ommetje? Het idee is simpel: je opent de app, drukt op ‘Start Ommetje’, en de timer begint te lopen. Na de wandeling krijg je punten en soms medailles voor je inspanningen. Die punten bepalen je plek op de ranglijst - die met Nederland of met een select groepje vrienden, collega's of familieleden.

Dat competitie-element één van de verklaringen voor het succes van de app, denkt Tober. “Het is leuk om tegen elkaar te strijden, we zien dat mensen enorm fanatiek zijn.” Valsspelen is daar overigens niet bij; via de gps-functie wordt gecontroleerd of je daadwerkelijk aan het lopen bent.

Een ander element dat soortgelijke wandelapps ontberen, is coach Scherder. De bekende hersenprofessor verschijnt na elk ommetje op je smartphone met een weetje. Daar zijn er 45 van te verzamelen. Een voorproefje: ‘Door bewegen stijgt het aantal nk-cellen, oftewel natural killers, in je lichaam. Dat zijn cellen die virussen aanpakken. Bewegen verhoogt dus je weerstand!’

Wandelaars worden ook gemotiveerd door het beloningsmechanisme, stelt Scherder. “We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat als je gedrag wilt veranderen, je daar een beloning aan moet koppelen.” De ultieme beloning is volgens hem overigens niet de medaille, maar ‘dat je merkt hoe lekker het is om buiten te zijn’.

Gewoon bewegen

Stappen worden niet bijgehouden, dus wandelaars die zich hebben gecommitteerd aan de heilige graal van 10.000 stappen per dag, moeten dit loslaten. Volgens Tober is die focus op stappen sowieso nergens goed voor: “Je moet gewoon bewegen, zorgen dat het bloed lekker door je lichaam stroomt.”

Twintig minuten is daar perfect voor, stelt hij, het liefst aaneengesloten. Of de app het ook toestaat om die minuten verspreid over de dag bij elkaar te sprokkelen, weet Tober eigenlijk niet: “Mijn ommetjes zijn nooit korter dan twintig minuten.”

Meer over