Waarschuwing voor hoge zonkracht en warmte, hitteprotocol aangekondigd

De komende dagen gaat de zon met flinke kracht schijnen en lopen de temperaturen hoog op. Deze combinatie van felle zon en warmte vergroot de kans op een zonnesteek, reden voor Weeronline om daarvoor te waarschuwen. Daarnaast geldt een waarschuwing voor ‘zomersmog’ in het zuiden.

ANP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vrijdag en zaterdag zal op veel plekken zonkracht 7 worden bereikt en in het midden en zuiden van het land kan dit zelfs oplopen tot sterkte 8. Deze ‘uitzonderlijk hoge waarden’ komen in Nederland niet vaak voor, aldus de weersite. De temperatuur loopt beide dagen naar verwachting op tot boven de 30 graden.

Bij deze waarden kan een gevoelige huid binnen een kwartier verbranden. De zon is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, en dus geeft Weeronline het advies de zon dan zoveel mogelijk te vermijden.

Langste dag van het jaar

De zon schijnt het felst rond de langste dag van het jaar, op 21 juni. De sterkte is voornamelijk afhankelijk van de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de bewolking die zich lager in de atmosfeer bevindt. “Zoals sluierbewolking op 10 kilometer hoogte of stapelwolken op 1 kilometer hoogte,” legt een woordvoerster van Weeronline uit. “Daar weerkaatsen de wolken de straling.” Zand en water weerkaatsen het uv-licht eveneens, waardoor verbranden op het strand of een boot nog net wat sneller gaat.

In het zuiden van het land is er vrijdag en zaterdag daarnaast kans op luchtvervuiling, ‘zomersmog’. De luchtkwaliteit wordt daar slecht omdat onder invloed van het krachtige licht, vervuilende stoffen worden omgezet in ozon. Dit kan zorgen voor luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, irritatie aan ogen, neus en keel en het vergroot de kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Wie last ervaart van de zomersmog doet er goed aan binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden, aldus Weeronline. Enkele regen- en onweersbuien en wind zullen de luchtkwaliteit zondag weer wat verbeteren.

Vrijdag hitteprotocol op wegen in zuiden van het land

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.

Rijkswaterstaat gaat hiertoe over omdat het ‘onwenselijk’ is dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen in de zon lang op een berger moeten wachten.

Het hitteprotocol geldt vooralsnog voor de wegen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Daar stijgen volgens het KNMI de temperaturen naar 30 graden of hoger.