VVD en CDA opperen nationalisatie Tata Steel ‘in uiterste geval’

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet snel stappen zet om Tata Steel schoner en duurzamer te laten werken. Een van de opties: de staalfabriek (deels) nationaliseren.

ANP
Het Kamerdebat volgt op een vernietigend rapport van het RIVM, dat concludeerde dat omwonenden van Tata Steel worden blootgesteld aan gevaarlijk hoge concentraties giftige stoffen.  Beeld ANP
Het Kamerdebat volgt op een vernietigend rapport van het RIVM, dat concludeerde dat omwonenden van Tata Steel worden blootgesteld aan gevaarlijk hoge concentraties giftige stoffen.Beeld ANP

Meerdere partijen vinden dat de overheid desnoods zelf geld moet steken in de staalfabriek in IJmuiden, door een belang te nemen. Doorgaan op de huidige voet is voor geen enkele partij een optie.

Onderzoek door het RIVM wees onlangs uit dat omwonenden van Tata Steel worden blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen. De staalproducent is daarnaast de grootste CO2-vervuiler van Nederland. Het bedrijf maakte eerder al afspraken met de overheid om de uitstoot te verminderen, maar die gaan de Kamer lang niet ver genoeg.

Strategisch

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat Tata Steel snel moet overschakelen op groene staalproductie. Minister Stef Blok (Economische Zaken) moet de mogelijkheden onderzoeken om dat te betalen, Erkens noemt het ‘cruciaal voor onze toekomstige werkgelegenheid en welvaart’ dat deze bedrijfstak voor Nederland behouden blijft. Hij wil niet afhankelijk worden van de import van staal uit bijvoorbeeld China .

Erkens stelt vast dat het Indiase moederbedrijf niet van plan is nog langer te investeren in de vestiging in IJmuiden. Daarom moet Blok in overleg, onder meer met het bedrijf zelf en de Europese Commissie, om te kijken hoe de verduurzaming dan bekostigd kan worden. ‘In het uiterste geval’ moet de overheid zelf een belang nemen, vindt hij.

Overheidsinvestering

De VVD’er krijgt op dat punt bijval van onder anderen Joris Thijssen (PvdA). Ook hij ziet een scenario voor zich waarin de overheid als aandeelhouder bijdraagt aan verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Groene staalproductie is ‘technisch haalbaar’, zegt Thijssen. Maar hij wijst erop dat ook op de korte termijn iets gedaan moet worden aan de uitstoot van schadelijke stoffen.

Ook Henri Bontenbal (CDA) vindt dat over zo’n investering in aandelen door de overheid moet worden nagedacht. Het enige alternatief is sluiting en dat kost duizenden banen. “En de ontmanteling is ook niet gratis,” waarschuwt Bontenbal.

Tom van der Lee (GroenLinks) is minder enthousiast. Hij wil een overheidsinvestering niet uitsluiten, maar het is niet zijn eerste optie. Hij zou liever het moederbedrijf dwingen om zelf te investeren. “We hebben nog niet alle mogelijkheden uitgeput om Tata onder druk te zetten,” vindt hij.

Medewerkers voor vergroening

Bijna tweehonderd medewerkers van Tata Steel hebben donderdagochtend in Den Haag gedemonstreerd voor de verduurzaming van Tata Steel. Zij boden een tussenrapportage van het vergroeningsplan van vakbond FNV aan. Tijdens de manifestatie sprak onder meer Donald Pols, directeur van Milieudefensie zijn steun uit voor de actie.

In het plan waar de bond in mei al mee kwam, staat onder meer dat staal kan worden gemaakt met de inzet van elektriciteit in plaats van met kolen. Volgens de tussenrapportage van adviesbureau Roland Berger is dat technisch haalbaar. “Het moet anders, maar we gaan voor het voortbestaan van het bedrijf,” aldus Gerrit Idema van FNV Tata Steel.

Meer over