VPRO stelt eigen onderzoek in na omstreden Kaag-documentaire

De VPRO stelt een eigen onderzoek in ‘naar de werkwijze en interne procedures bij het ontwikkelen en produceren van documentaires’. Dat laat de omroep weten in een verklaring.

Het Parool
Still uit de documentaire Sigrid Kaag ‘Van Beiroet naar het Binnenhof’ Beeld VPRO
Still uit de documentaire Sigrid Kaag ‘Van Beiroet naar het Binnenhof’Beeld VPRO

Dinsdag werd bekend dat D66 zich toch heeft bemoeid met de inhoud van een televisiedocumentaire over minister en partijleider Sigrid Kaag, terwijl het kabinet dat eerder ontkende. De ombudsman van de NPO startte direct een onderzoek naar de totstandkoming van de documentaire.

“De VPRO vindt het van groot belang dat de NPO ombudsman een onderzoek verricht naar de werkwijze bij de totstandkoming van de documentaire over Sigrid Kaag, nu twijfel is ontstaan over de onafhankelijkheid van de documentaire, en hecht grote waarde aan het oordeel van het onafhankelijke orgaan,” aldus de omroep. “De VPRO wil bovendien lessen trekken uit de discussie die is ontstaan na de publicatie van alle communicatie tussen de makers van de documentaire, het ministerie en D66, en wil helderheid scheppen over de integriteit van de omroep en de journalistiek.” Daarom start de omroep ook een eigen onderzoek.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de documentaire eerder al journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de ‘strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken,’ zei algemeen secretaris Thomas Bruning erover.

Meer over