‘Voorlopige kosten uitbreiding Lelystad Airport: 214 miljoen euro’

De uitbreiding van Lelystad Airport heeft tot nu toe in totaal 214 miljoen gekost. Dat is 14 miljoen meer dan voorzien.

Anna Herter
De verkeerstoren van Lelystad Airport. Beeld ANP
De verkeerstoren van Lelystad Airport.Beeld ANP

Dat hebben Omroep Flevoland en onderzoeksplatform Follow the Money samen in kaart gebracht. De uitbreiding van het vliegveld, bedoeld om Schiphol te ontlasten, verliep tot nu toe niet van een leien dakje. Zo moest er veel onvoorzien onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld vanwege het nieuwe stikstofbeleid. Ook het telkens uitstellen van de opening had een prijskaartje.

Het meeste geld is echter in de luchthaven zelf gaan zitten, blijkt uit het onderzoek. Voor 90,7 miljoen euro is onder meer de landingsbaan verlengd, een nieuwe terminal gebouwd en de verkeerstoren verhoogd. Daarnaast was het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een hoop geld kwijt aan het verbeteren van de bereikbaarheid van het vliegveld.

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft geïnvesteerd in de uitbreiding. De organisatie gaf 26,4 miljoen euro uit aan nieuwe apparatuur en het opleiden van verkeersleiders. Zij zitten daar nu al om ervaring op te doen met kleine luchtvaart.

De opening van het vliegveld werd in maart voor de vierde keer uitgesteld. Voornamelijk door de coronacrisis, maar ook vanwege stikstofberekeningen die opnieuw moeten worden gemaakt. De opening staat nu gepland op november 2021. Om die datum te halen, moet het vliegveld onder meer nog een benodigde natuurvergunning zien te verkrijgen.

Meer over