PlusAchtergrond

Voor het eerst in 20 jaar zijn de dollar en euro evenveel waard: wat heeft dat voor gevolgen?

Voor het eerst in 20 jaar zijn de dollar en de euro evenveel waard. Dat betekent nóg duurdere olie en gas. En een reis naar de VS wordt voor meer mensen onbetaalbaar.

Peet Vogels
Door de dure dollar wordt import vanuit de VS ook kostbaarder. Wie bijvoorbeeld een Ford Mustang wil importeren zal dus dieper in de buidel moeten tasten. Beeld JEFF KOWALSKY/ANP/AFP
Door de dure dollar wordt import vanuit de VS ook kostbaarder. Wie bijvoorbeeld een Ford Mustang wil importeren zal dus dieper in de buidel moeten tasten.Beeld JEFF KOWALSKY/ANP/AFP

Hoe bijzonder is dit?

De wisselkoers weerspiegelt de kracht of de zwakte van de economie van de eurolanden ten opzichte van de Amerikaanse economie. Dat beide munten precies evenveel waard zijn is voor het eerst in twintig jaar, dat maakt het bijzonder. De zogenoemde ‘pariteit’ is symbolisch en zegt vooral iets over het feit dat de euro zwakker wordt, en de dollar sterker.

Waarom is de dollar zo sterk?

De twee belangrijkste redenen zijn de hoge rente in de VS, en de angst voor recessie in Europa. Door de hoge rente is het aantrekkelijk in dollars te beleggen. Dat duwt de koers van de munt omhoog.

De kans dat Europa in een recessie belandt wordt steeds hoger ingeschat. Dat maakt de kans dat de Europese Centrale Bank de rente flink zal verhogen om inflatie te bestrijden een stuk kleiner. Het renteverschil met de VS blijft dus groot, wat de dollar aantrekkelijk houdt.

Oké, maar wat heb ik daar mee te maken?

De handel in grondstoffen wordt wereldwijd in dollars afgerekend. Nederland importeert bijvoorbeeld olie, gas, kolen en ijzererts. En de VS is een grote handelspartner van Nederland. Nederlandse bedrijven doen zaken in de VS en krijgen nu meer euro’s voor hun dollars. Amerikanen en Europeanen gaan bij elkaar op vakantie. Daar heeft de wisselkoers allemaal consequenties voor.

Wat wordt er allemaal duurder?

Neem energie. Europa heeft een groot energieprobleem. Door de dure dollar moeten we nog meer euro’s betalen voor onze olie en gas. Een jaar geleden kreeg je nog 1,20 dollar voor een euro. Nu nog 1. Zelfs als de prijs van een vat olie niet was veranderd in het afgelopen jaar is de olie in euro’s dus een kleine 20 procent duurder geworden. Helaas is de olieprijs ook nog gestegen in dollars. De hoge energieprijzen zijn hier de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie. Die loopt hierdoor nog eens extra op.

Dure energie werkt door in prijzen van andere producten. Ook indirect ondervinden we de nadelen van de dure dollar.

Reizen naar de VS is duurder. In 2008 stond de euro op 1,6 dollar en vlogen Europeanen naar New York om de nieuwste iPhones te kopen. Een paar extra exemplaren voor familie en vrienden mee in de koffer en de reis was er al uit. Een bezoekje aan de VS wordt nu voor meer mensen onbetaalbaar.

Importeer je spullen uit de VS dan zie je de kosten ook oplopen. Wie een Ford Mustang wil importeren zal dieper in de buidel moeten tasten.

Hebben we ook nog ergens een voordeel?

Laten we hopen dat Amerikanen massaal vakantie gaan vieren in Europa en veel I love Holland-shirtjes kopen. Dat brengt geld in het laatje. Een zwakke munt is ook goed nieuws voor het exporterend bedrijfsleven. Maar dat voordeel is beperkt. Dat komt omdat de euro alleen zwak is tegenover de dollar, niet tegenover andere valuta. De export naar de VS profiteert wel, maar naar andere landen is er geen extra voordeel. Oftewel de Ferrari wordt wel goedkoper voor Amerikanen, maar niet voor rijke Chinezen.

Meer over