VO-raad en scholieren willen weer soepele examenregels vanwege corona

Eindexamenleerlingen moeten ook dit schooljaar de mogelijkheid krijgen tot een extra herkansing en spreiding van de examens over meerdere perioden. Dat vinden de VO-raad en het Laks.

Edwin van der Aa
Vorig schooljaar golden versoepelde examenregels; de VO-raad en laks willen die regels in de komende examenperiode terugzien. Beeld ANP / Flip Franssen
Vorig schooljaar golden versoepelde examenregels; de VO-raad en laks willen die regels in de komende examenperiode terugzien.Beeld ANP / Flip Franssen

De onderwijskoepel betoogt dat deze groep al twee schooljaren last heeft van coronamaatregelen en dat het momenteel onduidelijk is hoe de rest van dit schooljaar eruit gaat zien. “Daarom vindt de VO-raad het van belang om de examenregels, net als afgelopen schooljaar, aan te passen.”

De duimregeling, die afgelopen schooljaar kon worden toegepast, kan vervallen, vindt de VO-raad. Deze regel gaf leerlingen de mogelijkheid een onvoldoende voor een niet-kernvak weg te strepen. Dit leidt te veel tot gecalculeerd gedrag van leerlingen, vindt men.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) wil ook dat de examenregels weer versoepeld worden, het liefst inclusief de duimregeling. “Leerlingen hebben in coronatijd veel achterstanden opgebouwd en het zou scheef zijn om nu ineens terug te gaan naar de normale gang van zaken,” zegt voorzitter Iben Maas. “En wat ons betreft is de duimregeling juist goed. Leerlingen ervaren daardoor veel minder druk en kunnen zich richten op de kernvakken, die hartstikke belangrijk zijn bij het examen.”

Een woordvoerder van demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) laat weten dat de bewindsman vóór de kerstvakantie van de Tweede Kamer een besluit neemt over eventuele versoepeling van de examenregels.

Maandagochtend schreef De Telegraaf dat het ministerie van Onderwijs al besloten heeft om de examens weer net zo vorm te geven als vóór de coronacrisis. Het gaat om een conceptversie van een besluit, er zijn dus nog wijzigingen mogelijk. Dinsdag zitten alle partijen in het onderwijs weer om tafel, ook hierover.

Meer over