VN-vluchtelingen: ‘Gezinshereniging duurt te lang en is onveilig’

Een meisje in kamp Moria dat in september 2020 volledig afbrandde.  Beeld AFP
Een meisje in kamp Moria dat in september 2020 volledig afbrandde.Beeld AFP

Gezinshereniging onder vluchtelingen in Nederland duurt vaak onnodig lang en moet sneller worden bewerkstelligd, zo oordeelt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Door de stroperige procedure lopen familieleden van vergunninghouders nodeloos lang gevaar.

Jasper Knegt

Elke vluchteling die in Nederland een verblijfsvergunning krijgt, heeft recht op gezinshereniging. Drie maanden na aankomst kan een aanvraag ingediend worden, maar het proces dat daarop volgt verloopt echter lang niet altijd soepel.

“Gezinnen komen vaak in een wirwar van regels en bureaucratie terecht, waardoor gezinsleden lang in onveiligheid leven,” aldus Luke Korlaar, hoofd van de juridische afdeling van UNHCR. Daarom lanceert de VN-vluchtelingenorganisatie maandag een campagne om snellere gezinshereniging onder vluchtelingen op de politieke agenda te krijgen.

Door de coronacrisis duurt de procedure nu nog langer: ambassades zijn gesloten en er vertrekken minder vliegtuigen naar Nederland. Hierdoor komen 1500 gezinnen Nederland niet in, stelt Korlaar, terwijl zij eventueel wel recht hebben op een verblijfsvergunning.

DNA

Een ander gevolg van de gesloten ambassades is dat vluchtelingen verder moeten reizen voor een DNA-test – zonder mogen ze Nederland niet in – een reis die vaak niet ondernomen kan worden. “Wij zijn nu aan het onderzoeken of particuliere bedrijven of consulaten zo’n test kunnen afnemen,” vertelt Korlaar.

Het aantal personen dat nog geen DNA-test heeft kunnen doen, terwijl een familielid al in Nederland woont, is nog onbekend. Korlaar: “Sommige vluchtelingen moeten hun identiteit verhullen en zijn bang om naar een ambassade af te reizen.”

Politicoloog Saskia Bonjour, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onderstreept de stroperige procedure rondom gezinshereniging. “In een oorlogssituatie zoals nu in Irak het geval is, blijft het heel moeilijk om af te kunnen reizen naar een ambassade voor een DNA-test. Hierdoor kan niet iedereen de stap nemen om naar de ambassade te gaan.” Ook is het volgens haar vreemd dat je alleen het kerngezin kunt laten afreizen naar Nederland, maar niet je broer of zus.

Wahhab Hassoo. Beeld
Wahhab Hassoo.

Amsterdammer Wahhab Hassoo

“Mijn broer en ik woonden met mijn moeder in Sinjar in Irak, dichtbij de grens met Syrië. Om weer herenigd te worden met mijn vader, die al naar Nederland gevlucht was, moesten we vijf keer met de auto door Irak naar Teheran. De reis ging door gebied dat voor de minderheidsgroep Jezidi’s, waar ik deel van uitmaak levensgevaarlijk is. Velen werden gevangengenomen of vermoord in die tijd.”

“Alleen een DNA-test die word afgenomen op de ambassade wordt goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Want dan kunnen ze controleren of je wel echt de persoon bent die je zegt dat je bent. De regelgeving in Nederland zorgde er dus voor dat ik samen met mijn broer en moeder door levensgevaarlijk gebied moest reizen. De eerste vier keer werd de test ook nog eens afgezegd om onbekende problemen.”

“Nadat uit de vijfde test een DNA-match met mijn vader bleek, zijn we op Schiphol geland waar wij heel hartelijk ontvangen werden. Nu voel ik mij een Amsterdammer en heb ik een studie politicologie afgerond. Ook ben ik fitness model, met veel volgers op Instagram.”

Meer over