Update

Vliegtuig met twee personen gecrasht in haven Rotterdam

In het Calandkanaal in de haven van Rotterdam is een vliegtuigje gecrasht. Er waren twee personen aan boord, zij hebben de ramp waarschijnlijk niet overleefd. Hun lichamen zijn nog altijd niet gevonden.

Iffet Subaşı
Op webcambeelden van het Rotterdamse havenbedrijf is te zien dat er volop wordt gezocht met boten. Beeld Youtube
Op webcambeelden van het Rotterdamse havenbedrijf is te zien dat er volop wordt gezocht met boten.Beeld Youtube

De zoektocht naar de inzittenden werd afgelopen nacht gestaakt vanwege het slechte zicht. “Vanmorgen wordt er weer volop ingezet op het zoeken naar restanten van het vliegtuig en de eventuele inzittenden,” aldus een woordvoerder van veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond op maandagochtend.

Na ruim twee uur zoeken, rond 21.15 uur, meldden de hulpdiensten dat ze zijn ‘overgegaan tot bergen’. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond sluit uit dat de inzittenden nog in leven zijn. Niettemin gaat het zoeken naar hen onverminderd door, ook nog in de nacht van zondag op maandag. Volgens de hulpverleners is er sprake van een ‘noodlottig ongeval’.

Hulpdiensten rukten zondagavond massaal uit nadat er drijvende reddingsvesten in het water waren gezien, alsook brokstukken en een oliespoor. Volgens een woordvoerder van het havenbedrijf is er ook een vliegtuigvleugel aangetroffen. Op een van de brokstukken is een registratienummer van een kleiner soort vliegtuig te zien, van welk type precies is nog onduidelijk.

Het gecrashte vliegtuig is eerder op zondag opgestegen in Noord-Duitsland en was onderweg naar Noord-Frankrijk, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Er volgde een grote zoekactie vanaf het water in het Calandkanaal. Hulpdiensten zoeken met divers materieel in het water naar de twee inzittenden. Ook zijn beroepsduikers uitgerukt om op 24 meter diepte te zoeken, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Onderwaterdrone

De brandweer gebruikt bij de zoekactie ook een onderwaterdrone met sonar. Deze drone kan objecten onder water registreren en lokaliseren. Zo kan er gericht en veilig gedoken worden. De sterke stroming maakt het zoeken lastig, ook is de romp van het toestel nog niet gevonden.

In eerste instantie was onduidelijk wat er precies aan de hand was. De hulpdiensten ontvingen rond 18.50 uur de eerste melding van een mogelijke crash. “We hebben het vermoeden van een crash van een klein vliegtuigje. De crash is niet bevestigd door Rotterdam The Hague Airport. Zij waren nog niet op de hoogte van een mogelijke crash, dus we zijn volop aan het zoeken naar wrakstukken en eventuele slachtoffers,” aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond eerder op de zondagavond.

Een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport meldt dat het vliegtuigregistratienummer dat op een wrakstuk is aangetroffen niet bekend is bij de luchthaven of de vliegclubs die er actief zijn. “Het is voor ons dus ook onduidelijk waar het hier om gaat.”

Hulpverleners zijn massaal uitgerukt naar de monding van de Rotterdamse haven, ter hoogte van Hoek van Holland. Daar is te zien hoe tal van boten in het water op zoek zijn. Ook op de wal hebben zich tal van hulpdiensten verzameld. Omdat er verschillende hulpverleners betrokken zijn is er opgeschaald naar GRIP-1. Dat gebeurt alleen bij grootschalige calamiteiten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een verkennend onderzoek aangekondigd ‘in verband met de vondst van wrakstukken van een klein vliegtuig’, meldt de raad op Twitter.