Vier miljard voor bedrijven lijkt er te komen nu FVD ‘positief’ is

De tienkoppige fractie van Forum voor Democratie (FvD) in de Eerste Kamer is ‘positief’ over het plan om het bedrijfsleven de komende twee jaar een investeringskorting (BIK) van opgeteld vier miljard euro te geven. Daarmee lijkt het kabinet in beide Kamers verzekerd van een meerderheid voor de veelbesproken maatregel.

Laurens Kok
Paul Frentrop.
 Beeld Lex van Lieshout /  ANP
Paul Frentrop.Beeld Lex van Lieshout / ANP

Fractieleider Paul Frentrop zei dinsdagochtend tijdens de politieke beschouwingen in de senaat dat zijn fractie ‘in principe voor’ de Baangerelateerde Investeringskorting is. “Het idee om lasten te verlagen voor het bedrijfsleven spreekt ons wel aan,” zei Frentrop. Volgens de FvD’er moet nog wel even goed worden gekeken of het geld niet misbruikt wordt. “Of de BIK het juiste instrument is, moeten we nog even kijken, maar het oogt positief.”

De uitgesproken steun voor de BIK is welkom voor het kabinet, omdat de oppositie in de Tweede Kamer gisteren nog heel kritisch was (al deden de Kamerleden van FvD aan dat debat niet mee). Veel oppositiepartijen, van PVV tot SP, noemden de BIK een ‘cadeautje aan bedrijven’ en vinden dat de vier miljard euro die ermee is gemoeid beter besteed kan worden.

Met de positieve houding van FvD is er echter in beide Kamers genoeg steun, al doen met name regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie moeite om de BIK nog meer ten goede te laten komen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Daardoor hopen zij het politieke draagvlak voor de investeringskorting te vergroten.

Meer over