PlusAchtergrond

Verzet tegen strenge coronaregels groeit: ‘Dit is niet vol te houden’

De druk voor een verdere versoepeling van de coronaregels neemt toe. Nog maar vier op de tien Nederlanders steunen de kabinetsaanpak. Burgemeesters worstelen met de handhaving.

Jesper Roele
Drukte in het Vondelpark. Nog maar vier van de tien Nederlanders steunen het coronabeleid voluit. Beeld ANP
Drukte in het Vondelpark. Nog maar vier van de tien Nederlanders steunen het coronabeleid voluit.Beeld ANP

Uit nieuwe cijfers van de RIVM Gedragsunit blijkt dat het draagvlak voor de coronamaat­regelen nog nooit zo klein is geweest. Slechts vier op de tien Nederlanders hebben nog vertrouwen in de aanpak van het kabinet. Uit het onderzoek blijkt ook dat maar 42 procent van de Nederlanders denkt dat de avondklok bijdraagt aan het omlaag brengen van de besmettingen. Wel zegt 92 procent zich aan de maatregel te houden. Het draagvlak voor de bezoekregel, die van twee naar één persoon ging, nam ook verder af. Iets minder dan de helft van de Nederlanders denkt dat deze maatregel ‘nuttig’ is.

Het grootste gedeelte van de Nederlanders zegt zich nog wel altijd aan de meeste maatregelen te houden, maar desondanks lopen de parken en straten bij iedere zonnestraal vol met jongeren op zoek naar vertier. Donderdagmiddag heeft burgemeester Femke Halsema het Vondelpark weer afgesloten omdat het er te druk werd, nadat een dag eerder al spontaan een festival in het park was ontstaan en de politie tot ontruiming was overgegaan.

‘Sleetse maatregelen’

Intussen houden ondernemers het niet meer. De branchevereniging voor de detailhandel INretail meldde vanochtend naar de rechter te willen stappen om de heropening van winkels af te dwingen, nadat marktkooplieden én horeca­ondernemers een dergelijke rechtsgang eerder hadden aangekondigd.

65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zeggen zelfs dinsdag hun terrassen open te gooien, en nu de openbare ruimte volloopt krijgt de horeca steeds meer steun. Woensdag riep burgemeester Halsema het kabinet in Het Parool al op om naar de opening van de terrassen te kijken.

Donderdagavond sloot Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, zich daarbij aan. “De huidige coronamaatregelen zijn niet te houden. Het kabinet moet binnen enkele weken versoepelen, om te beginnen door in de buitenlucht meer mogelijk te maken. Elke maat­regel begint sleets te raken. Straffen en handhaven gaan we niet meer 100 procent volhouden. Het openen van de terrassen wordt bijna een openbareordemaatregel.”

Donderdagavond riep de Tweede Kamer per motie het kabinet op voor de volgende persconferentie te zien of de terrassen veilig open kunnen.

‘Echt geen ruimte’

Ook de Nederlandse Politiebond (NPB) steunt de horecabazen. Volgens de bond klonteren mensen nu vooral samen op alternatieve plekken. Het opengaan van de hore­ca zou het samenkomen in goede banen kunnen leiden.

Het kabinet reageerde snel na de oproep van de horecabazen: het geeft niet toe. De hoge besmettingscijfers zullen langer duren als de terrassen opengaan, zei minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken vrijdag. “Er is echt geen ruimte om meer te doen. Laten we hopen dat de cijfers zich goed ontwikkelen, dan kunnen we 8 maart weer kijken wat kan.”

Staat wint hoger beroep over avondklok

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

Het gerechtshof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank vorige week - dat er wel degelijk sprake is van “buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken”. “De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team,” aldus het hof. Ook noemt het hof het instellen van de avondklok proportioneel en meent dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. “De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.”

Tegen de uitspraak van het hof is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

Meer over