Nieuws

Verzekeraars: ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro particuliere schade

Ondanks het vuurwerkverbod bedraagt de particuliere schade tijdens de jaarwisseling naar schatting 10 miljoen euro, meldt het Verbond van Verzekeraars dinsdag. Er werden vernielingen aangericht en op veel plaatsen gingen auto’s, scooters en vuilcontainers in vlammen op. Ook woningen raakten beschadigd.

Het Parool
De brandweer blust een auto op een kruispunt in Veen.  Beeld ANP
De brandweer blust een auto op een kruispunt in Veen.Beeld ANP

Deze jaarwisseling laat zich qua aangerichte schade vergelijken met die van voorgaande jaren, aldus de verzekeraars. Vorig jaar gold ook een vuurwerkverbod en was de nieuwsjaarsnacht goed voor 8,5 miljoen euro aan schade. Het jaar daarvoor ging het om 14 miljoen euro.

Volgens directeur Richard Weurding waren er door het zachte weer veel mensen op straat, wat voor extra schade heeft gezorgd. “Daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar, toen er ook een verbod gold. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde jaarwisseling zonder vuurwerkverbod.”

Zo speelde vuurwerk een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent, aldus de verzekeraars. Zij verwachten dit jaar ongeveer 8 miljoen euro uit te keren voor schade aan woningen en inboedels en 2 miljoen euro wegens schade aan auto’s.

Alleen verzekerde schade

Qua claims bij particuliere autoverzekeringen wordt dan ook een stijging verwacht. De nodige auto’s brandden tijdens oud en nieuw uit. Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn.

Wat betreft woningen en inboedel geldt ook dat het bij de schatting gaat om verzekerde schade, welke gedekt moet zijn door een particuliere inboedel- en opstalverzekering. “Als verzekeraars ondersteunen we dan ook alle maatregelen die leiden tot een veiliger jaarwisseling,” zegt Weurding.

In de schatting van de verzekeraars, gebaseerd op de eerste claims die werden geregistreerd, zijn de medische kosten van vuurwerkslachtoffers nog niet meegenomen. Evenals de schade die werd aangericht door brand bij scholen, kinderdagverblijven, schoolgebouwen en bushokjes.