PlusAnalyse

Versoepeling van de lockdown is tot zeker eind februari uitgesloten

Officieel duurt de verlengde lockdown tot 10 februari en is in elk geval theoretisch daarna versoepeling mogelijk. Maar volgens de maatstaven van het kabinet is een lichter regime tot zeker eind februari uitgesloten.

Bas Soetenhorst
De lockdown zal langer moeten duren, is de vrees, dan de tot nu gemelde 10 februari. Beeld Reuters
De lockdown zal langer moeten duren, is de vrees, dan de tot nu gemelde 10 februari.Beeld Reuters

‘Wees eerlijk dat we nog lang vastzitten aan beperkende maatregelen. Uit publieksonderzoek blijkt dat dit wordt ervaren als een zware boodschap, maar niet als een verrassing.’

Het citaat komt uit een discussiestuk dat zondag ter tafel lag in het Catshuis, opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De vraag is of het ­kabinet het advies volgt, nu de lockdown is verlengd tot in ieder geval 10 februari. Wat daarna gebeurt wil premier Mark Rutte nu niet zeggen. Dat is speculatief, vindt hij.

De pessimistische toonzetting van de persconferentie van dinsdag biedt weinig hoop op snelle versoepelingen, maar Rutte laat in elk geval de theoretische mogelijkheid open dat het regime over een paar weken wordt verlicht.

In Duitsland gaat het anders. In een uitgelekt overleg met haar partijgenoten in de Bondsdag zinspeelde kanselier Angela Merkel op verlenging van de lockdown tot begin april. Een veeg teken, aangezien Nederland vorige maand daags na Duitsland in lockdown ging. Zoals de gulden vroeger de facto was gekoppeld aan de D-mark, lijken we nu trouw de Duitse coronakoers te volgen. Maar door de deur op een kiertje te laten voor versoepelingen over vier weken, zit een nieuwe teleurstelling ingebakken in de Nederlandse besluitvorming.

Vragen naar bekende weg

Versoepelingen zijn pas reëel als het aantal ­dagelijkse ic-opnames – nu tussen de 25 en 40 – 10 bedraagt, becijferde Rutte dinsdag. Hij zei er niet bij dat in de jongste prognose van het Outbreak Management Team (OMT) dat punt pas eind februari wordt bereikt. En dan is er nog niet eens mee gerekend dat de gevreesde Britse variant van het coronavirus het aantal besmettingen sterk kan opdrijven, al staat dat nog niet vast.

Hoe dan ook kan er met 10 ic-opnames als grenswaarde vóór eind februari in feite niets qua versoepelingen. En op kortere termijn volgt vermoedelijk nog een avondklok. Het kabinet heeft het OMT om spoedadvies gevraagd. Dat is vragen naar de bekende weg; het OMT bepleitte al twee keer eerder dit omstreden middel.

Ook de onheilspellende berichten uit het Verenigd Koninkrijk maken speculaties over een snelle uitweg uit de lockdown vooralsnog zinloos. Rutte kon dinsdag niet eens het doorgaan van de Kamerverkiezingen op 17 maart garanderen. Evenmin staat vast dat zijn regering het einde van de week haalt vanwege de toeslagenaffaire. Daarop vooruitlopend zei hij dat het kabinet als het om corona gaat hoe dan ook ‘missionair’ is, en dus in staat tot vergaande besluiten.

Licht aan einde van de tunnel

Te midden van al dat gesomber vormen de vaccins het licht aan het einde van de tunnel, zei Rutte tot drie keer toe. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat ‘als alles meezit voor het begin van de lente’ alle kwetsbare groepen en hun zorgmedewerkers zijn gevaccineerd en dat ‘in de herfst’ het hele land is beschermd.

In zijn nieuwste Kamerbrief formuleert hij het ietsje anders: ‘Op basis van de verwachte leveringen van vaccins ga ik er nu van uit dat iedereen in Nederland die daarvoor in aanmerking komt aan het eind van kwartaal drie een uitnodiging heeft gehad voor vaccinatie.’

Meer over