PlusExclusief

Verdachte van schietpartij buurthuis Wittenburg gearresteerd op Curaçao

De beruchte Amsterdamse crimineel Randall D. (39) is gearresteerd op Curaçao. Hij was volgens de recherche een van de twee schutters die in het buurthuis op Wittenburg begin 2018 de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi (17) doodschoten en een jonge crimineel zwaar verwondden.

Paul Vugts en Wouter Laumans
Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi om het leven kwam.  Beeld anp
Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi om het leven kwam.Beeld anp

Die schokkende schietpartij, voor de ogen van jonge kinderen, lijkt 3,5 jaar nadien goeddeels opgelost met D.’s arrestatie.

Lang op zoek

De andere vermoedelijke schutter, Emylio G. (28), zit al een celstraf van 16 jaar uit voor ander grof vuurwapengeweld. Een vermoedelijke betrokkene bij de vluchtauto is eveneens in beeld.

De Amsterdamse recherche was al lang naar Randall D. op zoek en kreeg hem recent op Curaçao in het vizier – het eiland waar hij is geboren. Een delegatie kon hem daar dinsdag in samenwerking met de lokale politie laten arresteren. Een arrestatieteam overmeesterde hem toen hij op weg was naar een supermarkt.
Randall D. en Emylio ‘Millie’ G. komen allebei uit Amsterdam-Zuidoost en zijn berucht in het criminele milieu.

Wraak

De opsporingsdiensten vermoeden dat ze op 26 januari 2018 in het buurthuis wraak kwamen nemen op de jonge crimineel Gianni L., die kort tevoren een forse aanvaring had gehad met de zoon van Randall D. Gianni L. werd in het buurthuis neergeschoten en raakte zwaargewond, maar overleefde, zoals hij kort daarvoor al een wilde schietpartij had overleefd op Kattenburg.

Emylio G. zou Bouchikhi met een automatisch aanvalsgeweer hebben doodgeschoten door een blunder: hij zou hem voor een ander hebben aangezien. Randall D. zou met een handvuurwapen hebben geschoten. Een barmeisje werd door een verdwaalde kogel geraakt.

Meer liquidatiedossiers

Randall D. speelt prominente rollen in verscheidene liquidatiedossiers. Hij werd in november 2015 aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom, op 9 juni 2015 in Zaandam (en is drie maanden later vrijgelaten omdat het bewijs te mager was).

Bij die arrestatie had hij een vuurwapen in zijn broekband. Met zijn Blackberry bleek hij met de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Naoufal F. volop te hebben gecommuniceerd over de voorbereidingen van de moord op, naar later bleek, de 56-jarige Iraniër die onder de schuilnaam ‘Ali Motamed’ in Almere woonde.

Na zijn arrestatie zou D.’s rol door een andere crimineel uit Zuidoost zijn overgenomen, waarna het doelwit in december 2015 alsnog werd doodgeschoten. Zowel de schutters als vermoed ‘moordmakelaar’ Naoufal F. is voor die liquidatie veroordeeld.

‘Een mooi klusje’

Randall D. en Naoufal F. ‘spreken’ in hun onderlinge berichten op een achteloze toon over het moordplan die tekenend is voor hun kilte. Het begint er mee dat Naoufal F. aan D. ‘een mooi klusje’ aanbiedt in Almere, voor 130.000 euro. Er is sprake van ‘een Turk’ en ‘een simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles’.

Toen hij in februari 2016 werd vrijgelaten, had de politie afluisterapparatuur in de kleding van Randall D. verstopt. Die nam op dat hij andere criminelen vertelde dat hij mazzel had gehad. Hij noemde details over de liquidatie in Almere. Doordat hij zo onvoorzichtig was zich te laten afluisteren, loopt D. ook in het criminele milieu levensgevaar.

Nog meer grof geweld

Randall D. wordt óók nog in verband gebracht met ander grof vuurwapengeweld. Zo is hij genoemd als een betrokkene bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. D. is daar nooit voor vervolgd.

‘Millie’ G. kreeg in februari vorig jaar 16 jaar cel voor een poging de crimineel ‘Meo’ H. te liquideren op de Maarsenhof in Zuidoost, óók in januari 2018, en het schieten op de ex van zijn vriendin drie weken nadien op dezelfde plek. In zijn zaak loopt nog hoger beroep.

Beiden moeten levenslang vrezen.

De familie Bouchikhi laat weten nog niet te willen reageren.

Schietparij wijkcentrum Wittenburg

Op een vrijdagavond in januari 2018 renden twee gemaskerde en gewapende mannen het buurtcentrum aan de Grote Wittenburgerstraat binnen. Zij maakten duidelijk op zoek te zijn naar een donkere jongen en openden al snel het vuur. Te midden van jonge kinderen werd er zo’n tien keer geschoten.

De 17-jarige Mohamed Bouchikhi, een onschuldige stagiair in het centrum, dook tevergeefs weg voor de kogels. Hij overleed aan zijn verwondingen. Een andere, 20-jarige vrouwelijke stagiair raakte gewond aan haar been.

Het vermoedelijke doelwit was de 19-jarige Gianni L., die in het centrum rondliep bij een kookles voor kinderen. Hij was bij de politie bekend en leek de periode voor de schietpartij het verkeerde pad in te zijn geslagen. Hij raakte zwaargewond bij de schietpartij maar overleefde.

Bij een herdenkingsbijeekomst in 2019, een jaar na zijn dood, onthulde burgemeester Femke Halsema een gedenksteen voor Bouchikhi op Wittenburg.

Meer over