Politie helpt mee bij de zoektocht naar het lichaam van de 23-jarige Julie van Espen.

PlusAchtergrond

Veel gelijkenis tussen zaken Anne Faber en Julie van Espen

Politie helpt mee bij de zoektocht naar het lichaam van de 23-jarige Julie van Espen.Beeld AFP

De moord op de 23-jarige Belgische studente Julie van Espen doet denken aan de moord op Anne Faber. Ook ditmaal was de dader een veroordeelde verkrachter die op vrije voeten was.

Yelle Tieleman

Een meisje op de fiets op weg naar een avondje met vriendinnen in Antwerpen, 15 kilometer verderop. Ze komt niet aan, de vriendinnen slaan alarm. Een massale zoektocht. Flyers worden verspreid met een foto van een lachende Julie. Ze blijkt vermoord door een veroordeelde zedendelinquent.

De vermissingszaak en de trieste ontknoping doen denken aan de omstandigheden waaronder Anne Faber (25) eind september 2017 om het leven kwam in de regio Utrecht. Ook Anne verdween na een fietstocht. Ze blijkt verkracht en gedood door een veroordeelde zedendelinquent, Michael P. Onlangs werd in een inspectierapport duidelijk dat er door talloze instanties inschattingsfouten zijn gemaakt.

‘Altijd gewaarschuwd’

Steve B. (39) werd maandag aangehouden en heeft een bekentenis afgelegd. Het is niet de eerste keer dat hij in aanraking komt met de politie. Tussen 2004 en 2008 zat hij al in de gevangenis voor verkrachting, maar ook voor diefstallen. Zijn vader vertelt in de krant Het Laatste Nieuws dat B. psychisch niet in orde is en dat hij in zijn jeugd in klinieken heeft gezeten. “Ik heb justitie altijd gewaarschuwd dat Steve op een dag iemand zou kunnen vermoorden.”

Anders dan Nederland kent België geen tbs-systeem, waarbij geesteszieke verdachten of veroordeelden verplicht worden behandeld. Wel is het zo dat verdachten die volledig ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard voor onbepaalde tijd worden vastgezet. Zonder behandeling.

Advocaat Jan-Jesse Lieftink ziet overeenkomsten tussen de twee zaken. “In Nederland kan er tbs worden opgelegd als iemand bijvoorbeeld verminderd toerekeningsvatbaar is. De Belgen kennen een interneringsmaatregel. Die wordt alleen opgelegd bij volledig ontoerekeningsvatbare veroordeelden.”

Drank en drugs

Geïnterneerden, het Belgische equivalent van tbs, krijgen beperkte zorg. Een echte behandeling ontbreekt. Daarvoor tikte het Europees Hof voor de Rechten van de Mens België al geregeld op de vingers.

Nadat B. was veroordeeld, liep hij zonder behandeling vrij rond. Tot hij in oktober 2016 zijn ex-vriendin verkrachtte, die daarop aangifte deed. B. gaf zichzelf aan bij de politie en bekende. Daarop werd hij vastgezet. Eind januari 2017 kwam hij op vrije voeten. In afwachting van de rechtszaak werd hij onder voorwaarden vrijgelaten. Al snel valt B. terug in oude gewoontes – drank en drugs – en belandt weer op straat.

Daar had in juni 2017 verandering in kunnen komen toen de rechtbank hem veroordeelde tot vier jaar cel voor het verkrachten van zijn ex. Maar B. gaat in beroep, en de rechter acht het niet nodig hem opnieuw vast te zetten. Over ruim een maand zou het hoger beroep dienen. “Deze moord had voorkomen kunnen worden,” zegt de vader van B. Een vergelijkbare conclusie trokken de nabestaanden van Anne Faber.

Lichtpuntje voor de nabestaanden van Julie is de snelheid waarmee haar lichaam is gevonden. ‘Zonder jullie hulp hadden we nu waarschijnlijk nog steeds onzekerheid gehad,’ schrijft haar zus op Facebook.

Meer over