Vanaf woensdag weer vaccinaties met AstraZeneca

De inentingen met het vaccin van AstraZeneca worden vanaf aanstaande woensdag weer landelijk hervat, meldt de GGD. Die werden begin deze week tijdelijk stopgezet, op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het CBG sloot zich donderdagavond aan bij het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de voordelen van het AstraZenecavaccin groter zijn dan de mogelijke risico’s. CBG-voorzitter Ton de Boer noemde het aantal meldingen van ernstige complicaties door het vaccin ‘enorm klein’.

In de Europese Unie en Groot-Brittannië zijn tot nu toe 25 meldingen binnengekomen van ernstige complicaties die met trombose te maken hebben, op bijna 20 miljoen prikken.

Amsterdam

Door het tijdelijk stopzetten van het vaccin moesten landelijk bijna 300.000 afspraken worden afgezegd. In Amsterdam worden alleen zorgmedewerkers ingeënt met AstraZeneca.

Zo’n 45.000 mensen zullen dit weekend per sms een oproep ontvangen dat zij hun afspraak kunnen maken, meldt een woordvoerder van de GGD. De tijdelijke stopzetting zal geen invloed hebben op de vaccinatievolgorde.

Meer over