Nieuws

Van Peter R. tot steun voor Ruud ten Wolde: zo zag het Twitterjaar eruit

De gewelddadige dood van Peter R. de Vries hield dit jaar ook Twitter in zijn greep. De tweet waar het meest op gereageerd is in 2021 is een bericht van zijn zoon Royce de Vries, een dag na de schietpartij. Daarin zei hij dat ‘de grootste nachtmerrie van de familie werkelijkheid is geworden’.

ANP
De tweet van Royce de Vries over de moordaanslag op zijn vader is de meest gelikete en gedeelde tweet van het jaar.  Beeld ANP
De tweet van Royce de Vries over de moordaanslag op zijn vader is de meest gelikete en gedeelde tweet van het jaar.Beeld ANP

De tweet werd duizenden keren geliket en gedeeld. Ook in het jaaroverzicht van Google was de impact van de moordaanslag op de misdaadverslaggever duidelijk te zien. De naam Peter R. de Vries was daar de ‘trending’ zoekopdracht, wat betekent dat er vergeleken met eerdere jaren bijzonder veel op werd gegoogeld.

De op een na populairste tweet in Nederland kwam van Formule 1-coureur Max Verstappen. Na zijn zware crash in de openingsronde van de Britse Grand Prix beschuldigde hij rivaal Lewis Hamilton van een gevaarlijke actie en noemde hij de manier waarop Hamilton zijn overwinning vierde onsportief.

André van Duin

Een andere populaire tweet kwam van atleet en analist Gregory Sedoc, die uitzinnig reageerde op de gouden medaille van collega-atlete Sifan Hassan tijdens de Olympische Spelen. Ook de actie #ZiekVeelLiefdeVoorRuud, een steunbetuiging aan de ernstig zieke en uiteindelijk overleden journalist Ruud ten Wolde (29), werd vaak gedeeld.

Veel werd er dit jaar getwitterd over het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en de Olympische Spelen. Ook de toespraak van André van Duin tijdens de dodenherdenking op de Dam maakte veel los.

Crypto en corona

Twitteraars hebben het in 2021 ook volop over virtueel geld: de meest gebruikte hashtags in Nederland zijn #bitcoin, #nft en #crypto. In de top tien staan daarnaast tal van hashtags die met de corona-pandemie te maken hebben, zoals #avondklok en #coronamaatregelen.

Meer over