Update

Van Lienden stort miljoenen niet terug na oproep vrijwilli­gers Hulptroe­pen

Vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Hulptroepen Alliantie, de non-profitorganisatie van Sywert van Lienden en zijn compagnons, willen dat de miljoenenwinst wordt teruggestort. Van Lienden blijft echter bij zijn oorspronkelijke plan. Hij wil de 9 miljoen euro beleggen en het rendement gebruiken voor onder meer kankeronderzoek bij jonge mensen.

Het Parool
Sywert van Lienden bij Buitenhof. Beeld -
Sywert van Lienden bij Buitenhof.Beeld -

Vrijwilligers en medewerkers van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) schrijven in een brief in de Volkskrant onder meer dat zij ‘een jaar lang misleid, gemanipuleerd en voorgelogen zijn, net als de rest van Nederland’. De auteurs roepen van Lienden, Damme en Van Gestel op alle winst terug te storten naar de Nederlandse overheid: “Terugstorten is, na dit misbruik van zowel publiek als persoonlijk vertrouwen, de enige aanvaardbare route richting herstel.” Ook de Tweede Kamer wil dat Van Lienden en zijn partners het geld terugbetalen.

‘Niets toe te voegen aan eerdere plannen’

Van Lienden wil geen antwoord geven op de vraag of hij gehoor gaat geven aan de oproep, maar zegt ook dat hij ‘niets toe te voegen’ heeft aan wat hij al over die plannen heeft gedeeld, en dat hij het rendement van de miljoenen wil investeren in kankeronderzoek.

Onder meer KWF Kankerbestrijding meldde eerder geen geld van Van Lienden aan te willen nemen. Volgens de voormalig CDA’er ‘leert de praktijk’ dat zulke uitspraken in de media altijd groter worden gemaakt dan ze werkelijk zijn. Hij heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad met KWF of andere stichtingen. “Ik kan er dus ook niet zoveel mee. Het is een langetermijnplan, dus we zullen zien.” Hij zegt ook eerder al geïnvesteerd te hebben in kankeronderzoek en ‘verwacht dan ook geen problemen’ met komende investeringen.

Inzet

De auteurs van de brief schrijven ook over de inzet van vrijwilligers, medewerkers, partners en gedoneerde middelen om 40 miljoen mondkapjes naar Nederland te halen. Daarbij handelden zij uit naam van de SHA. Intern werd gecommuniceerd dat dit belangeloos en zonder winstoogmerk gebeurde. De betrokkenen lazen vervolgens in de Volkskrant dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel twee deals met de overheid ter waarde van 100,8 miljoen euro hadden afgesloten, waarbij wel winst was gemaakt.

‘In de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de oprichters misbruik hebben gemaakt van de legitimiteit van de stichting om zichzelf te verrijken. Zij gebruikten de welwillendheid die de stichting ten deel viel om meer dan 28 miljoen euro winst bij te schrijven op hun rekening,’ staat in de brief. De circa 40 miljoen mondkapjes die de opiniemaker en zijn zakenpartners leverden zijn nooit gebruikt.

Gesprek

Van Lienden nodigt de briefschrijvers uit voor een gesprek. “Dit lijkt me iets om met elkaar te bespreken en niet in de media. Iedereen is welkom voor een gesprek.” Volgens van Lienden zijn de briefschrijvers eerder ook al uitgenodigd.

Donderdag werd bekend dat Van Lienden zijn CDA-lidmaatschap heeft opgezegd. CDA-bewindslieden minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Raymond Knops noemen dat nu beiden ‘verstandig’. “Het was vast geen makkelijk besluit, maar ik kan er alleen maar respect voor hebben,” aldus Bijleveld.

Het zou de partij schade kunnen opleveren als Van Lienden nog lang lid was gebleven: “Alle CDA-leden worden erop aangesproken,” zegt Knops. Hij noemt het ‘gezien de omstandigheden een goede oplossing’ dat de ondernemer weg is bij de partij.

Er wordt momenteel een extern onderzoek opgezet door het ministerie van Volksgezondheid over de deal met Van Lienden en diens zakenpartners. Toch zegt Knops nu al dat het ‘geen verkeerde redenering’ zou zijn als Van Lienden besluit zijn winst terug te betalen aan de overheid.

Meer over