‘Van Lienden hield 9 miljoen euro over aan mondkapjesdeal’

Sywert van Lienden heeft van het bedrag dat hij van de overheid kreeg voor zijn mondkapjesdeal 9 miljoen euro naar een persoonlijke holding gesluisd. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM).

Het Parool
Sywert van Lienden. Beeld Screenshot WNL
Sywert van Lienden.Beeld Screenshot WNL

Volgens het platform voor onderzoeksjournalistiek heeft Van Lienden het bedrag zelf bevestigd. De 9 miljoen euro in zijn persoonlijke holding zou 97,5 procent van zijn verdiensten uit de mondkapjeshandel behelzen. ‘Wat inhoudt dat zijn totaal ontvangen winst ruim 9,2 miljoen euro bedraagt,’ schrijft FTM.

De andere twee oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, zouden respectievelijk 5,7 miljoen euro en 5,4 miljoen euro in een eigen bv hebben ondergebracht.

‘Om niet’

De Volkskrant meldde op 15 mei dat Van Lienden grote commerciële belangen had bij de mondkapjeshandel, terwijl hij zelf altijd heeft volgehouden ‘om niet’ te werken. Volgens Van Lienden was de deal voor 40 miljoen mondkapjes ‘transparant, gedocumenteerd en rechtmatig’. Omdat overheidsinkopers het ondernemersrisico niet konden dragen, koos hij ervoor een aparte bv op te zetten.

In totaal kreeg Van Lienden voor de opdracht 100,8 miljoen euro. Als de prijs was gehanteerd zoals vermeld stond in het non-profitvoorstel had de overheid 88 miljoen euro betaald. Lange tijd was onduidelijk hoeveel geld er precies via eigen bv’s was gestroomd.

Van Lienden zegt tegen FTM deze constructie opgezet te hebben om ‘een duidelijk onderscheid te maken tussen Sywert van Lienden privé en het vergaarde kapitaal’. In de zomer van 2020 zou duidelijk geworden zijn dat het resultaat van Relief Goods Alliance bv ‘veel positiever zou uitvallen dan verwacht’.

Meer over