Update

Van Lienden geschorst uit bestuur Stichting Hulptroepen Alliantie

De rechtbank in Amsterdam heeft Sywert van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme geschorst uit het bestuur van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Dit gebeurde na een verzoek van het Openbaar Ministerie hiertoe. Tegen Van Lienden en de andere bestuurders loopt een strafrechtelijk onderzoek vanwege de omstreden mondkapjesdeal.

Het Parool
null Beeld Screenshot WNL
Beeld Screenshot WNL

Volgens het Openbaar Ministerie hebben Van Lienden en zijn zakenpartners het netwerk en de goodwill van de stichting gebruikt om orders binnen te halen voor hun eigen commerciële bedrijf. Dat zou in strijd zijn met de statuten van de stichting.

De rechtbank heeft daarom besloten om Van Lienden en zijn zakenpartners met onmiddellijke ingang te schorsen uit hun bestuurderstaak en een tijdelijk nieuw bestuur te benoemen. De rechtbank neemt op een later moment een besluit of Van Lienden en de andere betrokkenen ook als bestuurslid ontslagen moeten worden. ‘De zitting staat op dit moment gepland op 12 mei’, meldt de rechtbank.

Door het schorsen van Van Lienden is volgens het OM een belangrijke stap gezet om de miljoenenwinst terug te halen. Het zou gaan om een totaalbedrag van 30 miljoen euro. “Het is mogelijk dat door deze stap te nemen het geld dat ten nadele van de stichting in de aparte BV is gevloeid aan de stichting zal moeten worden terugbetaald en besteed conform het doel van de stichting,” aldus het OM.

In maart werd bekend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte van Randstad. Het uitzendconcern stelde personeel aan Hulptroepen Alliantie beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Zitting

Van Lienden werd begin maart opgepakt vanwege het onderzoek naar de mondkapjesdeal. Na twee dagen werd hij weer vrijgelaten maar hij blijft verdachte in de zaak en het onderzoek gaat door. Ook de twee andere bij Hulptroepen Alliantie betrokken personen Camille van Gestel en Bernd Damme zaten korte tijd vast.

Mochten Van Lienden en Damme zich verzetten tegen de schorsing, dan kunnen ze zich op 12 mei op een zitting verweren. In diezelfde zitting wordt ook het verzoek tot ontslag behandeld. De derde zakenpartner, Camille van Gestel, trad eerder zelf al terug.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over