Van Dissel: virus dijt fors uit in steeds meer regio’s

De afgelopen weken is het aantal regio’s waarin het virus flink uitdijt toegenomen. Dat blijkt dinsdagmiddag uit een presentatie van Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. In de afgelopen 24 uur zijn zo’n 2250 nieuwe coronagevallen gemeld.

Edwin van der Aa
Jaap van Dissel, directeur RIVM tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus.  Beeld ANP
Jaap van Dissel, directeur RIVM tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus.Beeld ANP

De groei van het virus betreft het reproductiegetal, het aantal nieuwe gevallen van de ziekte dat veroorzaakt wordt door één besmet individu. Een getal groter dan 1 zal leiden tot een toename van het aantal besmette mensen, terwijl de ziekte zich bij een getal lager dan 1 niet zal kunnen handhaven.

Reproductiegetal

Inmiddels is in het gehele land het reproductiegetal boven de 1, aldus Van Dissel in een briefing aan de Tweede Kamer over de tweede coronagolf. Halverwege augustus was dat bij vijf regio’s – vooral in het noorden en oosten van het land – nog niet het geval. Toen was Haaglanden de enige regio waar het virus flink uitdijde.

Enkele weken later, in de eerste week van september, is het reproductiegeval heel duidelijk boven de 1 in maar liefst negen regio’s: Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden, Noord-Holland-Noord, Groningen, Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord, Utrecht en Gelderland-Zuid.

In totaal ligt het reproductiegetal in Nederland momenteel tegen de 1,4. Iedere besmette persoon draagt het virus daarmee over op 1,4 andere mensen.

100.000 mensen besmettelijk

Volgens Van Dissel zijn momenteel ruim 100.000 mensen besmettelijk. Zo’n 1 miljoen mensen hebben een infectie doorgemaakt en dus in meer of mindere mate antistoffen aangemaakt.

De komende weken zal het aantal patiënten in de ziekenhuizen groeien, verwacht de expert. Maar de top zal niet zo hoog komen te liggen liggen als eerder dit jaar.

Meer over