Nieuws

Vakbonden slaan handreiking NS af, bereiden acties en stakingen voor

De Nederlandse Spoorwegen kunnen niet voldoen aan het ultimatum dat de spoorvakbonden hebben neergelegd in een lopend cao-conflict. De vakbonden hebben daarop laten weten klaar te zijn met onderhandelen. Daarmee zijn acties op het spoor onvermijdelijk geworden.

Edwin van der Aa
Collectieve acties op het spoor zoals stakingen en werkonderbrekingen zijn onvermijdelijk geworden. Beeld ANP /  ANP
Collectieve acties op het spoor zoals stakingen en werkonderbrekingen zijn onvermijdelijk geworden.Beeld ANP / ANP

Vakbonden bereiden acties en mogelijke stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vorige week kwamen FNV Spoor, CNV Vakmensen en de VVMC met een ultimatum in conflict met de NS. De vakbonden wezen het cao-aanbod van NS af en een spoorstaking leek onafwendbaar. Vrijdagmiddag liep het ultimatum af, maar de NS kwam niet tegemoet aan de eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

Zouist heeft de NS-top een brief ontvangen waarin staat: ‘Wij moeten constateren dat u niet tegemoet komt aan onze eisen. Helaas moeten we tot onze spijt concluderen dat we nog steeds uit onderhandeld zijn en dat acties rechtmatig zullen zijn.’ Onder acties verstaan de spoorvakbonden onder meer werkonderbrekingen en stakingen die mogelijk ook de dienstverlening richting reizigers kunnen raken.

Dreigement

Die term ‘rechtmatig’ is een reactie op een dreigement in de NS-brief. Daarin staat dat de aangekondigde acties ‘onrechtmatig’ en ‘voorbarig’ zouden zijn. Dit kan betekenen dat de vervoerder naar de kortgedingrechter gaat om spooracties te laten verbieden, mochten de bonden helemaal niet meer aan tafel willen komen.

De vervoerder zit in een moeilijke financiële situatie en wijst de bonden erop dat hun eisen leiden tot een loonsverhoging van maar liefst 20 procent. De vakbonden hebben een veel hogere looneis neergelegd dan is voorzien in twee voorstellen die de vervoerder vooralsnog op tafel heeft gelegd. “De eisen van de vakbonden verschillen bovendien en zijn, ook in de uitvoering, niet altijd maakbaar,” aldus de NS.

De NS wijst erop dat eventuele acties zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben, niet alleen voor NS maar ook voor een groot aantal derde partijen, waaronder reizigers. “Een groot aantal (kwetsbare) reizigers is voorts voor het dagelijks vervoer afhankelijk van treinverkeer.” Ook zou het ‘stevige gevolgen’ hebben als een aantal kritische verkeersaders wordt stilgelegd, staat er.

Het is nog niet duidelijk wanneer de vakbonden een definitieve beslissing over de te voeren acties nemen. Een woordvoerder van FNV noemde de kans op stakingen groot. Volgens CNV is de actiebereidheid onder NS-personeel groot. “Zowel rijdend personeel als medewerkers in het onderhoud, op kantoor, de stations en bijvoorbeeld planners, willen nu eindelijk wel eens gewaardeerd worden door hun werkgever.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.