Nieuws

Vakbond roept internationale studenten op niet meer naar Amsterdam te komen

De Amsterdamse studentenvakbond Asva roept internationale studenten op om niet meer naar Amsterdam te komen. Er zijn te weinig kamers en daardoor zijn er grote risico’s op uitbuiting of dakloosheid.

Raounak Khaddari
Demonstranten protesteren tegen de problemen op de woningmarkt en eisen hervormingen tijdens het Woonprotest in het Westerpark. Beeld GUUS SCHOONEWILLE
Demonstranten protesteren tegen de problemen op de woningmarkt en eisen hervormingen tijdens het Woonprotest in het Westerpark.Beeld GUUS SCHOONEWILLE

Recentelijk werd bekend dat 4720 internationale studenten zich hebben aangemeld voor een kamer via de Universiteit van Amsterdam. Dit is veel meer dan de beschikbare 2416 kamers. 2304 eerstejaars internationale studenten moeten nu nog een kamer vinden. Terwijl er vorig jaar al een tekort van 6600 studentenwoningen was.

De mailbox van Asva stroomt vol met vragen van wanhopige studenten, zegt Asva-bestuurslid Job Vermaas. Vorig jaar konden studenten nog gebruikmaken van hostels, maar doordat de toerismesector weer op volle toeren draait, is daar amper plek voor studenten.

Ook de landelijke studentenvakbond maakt zich grote zorgen om het kamertekort. Nog meer eerstejaarsstudenten dan vorig jaar dreigen in september zonder slaapplek aan hun studie te beginnen. De Landelijke studentenvakbond (LSVb) schat het aantal op honderden. Volgens voorzitter Joram van Velzen is het vorig jaar al ‘helemaal verkeerd gegaan’ rond de huisvesting van studenten en lijkt het dit jaar ‘nog veel erger te gaan worden’.

Geen wet

Er zijn al langere tijd grote zorgen om de aanhoudende stroom van internationale studenten. De UvA kan de sterke groei van het aantal internationale studenten niet meer aan. Zowel de kwaliteit van het onderwijs als de medewerkers staan onder druk én studenten komen naar een stad waar een gigantisch huizentekort is.

UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam wil dat het wettelijk mogelijk wordt om de instroom van internationale studenten te sturen. Nu mogen universiteiten internationale studenten niet weigeren en dat zal voorlopig zo blijven. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf wil eerst een ‘heldere visie uitwerken’ voor hij het wetsvoorstel om de instroom te reguleren, dat alleen nog alleen nog goedkeuring van de Eerste Kamer nodig had, doorzet.

Misbruik en oplichting

Ondertussen blijven er dus duizenden internationale studenten naar de stad trekken. Het grote en groeiende tekort aan studentenkamers zorgt niet alleen dat studenten geen kamer kunnen vinden, maar ook dat internationale studenten slachtoffer worden van misbruik en oplichting. Verhuurders maken misbruik van hun kwetsbare positie.

Vorig jaar werd de De Housing Hotline van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), waar studenten terechtkunnen met klachten en vragen over hun woonsituatie, veelvuldig gebruikt. Bijna 700 studenten deden het afgelopen jaar een melding bij de de LSVb. Zij kregen onder meer te maken met discriminatie, oplichting of hun woonruimte werd verwaarloosd.

Hoewel Asva internationale studenten oproept niet meer naar Amsterdam te komen, benadrukt de vakbond dat zij niet schuldig zijn, ‘maar slachtoffer’. Volgens de vakbond moet de universiteit in actie komen: “Bied alleen zoveel Engelstalig onderwijs aan als Amsterdam studenten kan huisvesten. Start met het uitfaseren van Engelstalige tracks van opleidingen.”

Luister ook naar onze podcast met UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam over de zorgen om internationale studenten.

Meer over