Vakbond CNV: ‘Helft uitzendkrachten zit zonder inkomen thuis’

Uitzendkrachten worden massaal aan hun lot overgelaten tijdens de coronacrisis. Volgens vakbond CNV zitten inmiddels bijna 140.000 uitzendkrachten zonder werk, en veelal zonder inkomsten, thuis.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit een enquête onder 500 uitzendkrachten blijkt dat ruwweg de helft van het totale aantal uitzendkrachten nu zonder werk zit, vrouwen duidelijk vaker dan mannen. Van de mensen die nog wel aan de slag zijn, ontvangt de helft minder inkomsten dan voorheen, omdat onder meer het aantal uren dat ze werken is verminderd. Van die groep werkenden is 44 procent bang binnenkort zijn baan te verliezen.

Veel bedrijven, waaronder KLM, VDL Nedcar, Heineken en Holland Casino, sturen nu tijdelijke krachten, waaronder uitzendpersoneel naar huis, of verlengen hun contracten niet omdat er voor hen geen werk meer is. Ook kunnen zij voor deze groep werknemers geen overheidssteun krijgen. Uitzendkrachten zijn immers in dienst van het uitzendbureau, dat wel een beroep kan doen op steunmaatregelen.

Extra kosten

Dinsdag kreeg uitzendbrancheorganisatie ABU veel kritiek, omdat het niet van plan was zijn leden op te roepen om overheidssteun te zoeken. Uitzendbureaus hoeven hun uitzendkrachten geen loon te betalen als die geen werk hebben. Hen doorbetalen, ook als het grootste deel van hun loon van de overheid komt, zorgt voor extra kosten voor bedrijven.

Randstad, met dochters Tempo-Team en Yacht het grootste uitzendconcern van Europa, liet als eerste weten toch een beroep te zullen doen op steunmaatregelen van het kabinet. Woensdagochtend kondigde ook Adecco aan zich tot de overheid te wenden.

Door de overheid een groot deel van de salarisbetalingen te laten overnemen, zegt Randstad 60.000 uitzendkrachten tot tenminste eind mei te kunnen betalen, ook al is er geen werk meer voor ze. De steun wordt alleen aangevraagd voor uitzendkrachten die door de coronacrisis geen werk hebben of minder uren kunnen draaien. Of de betreffende uitzendkrachten na eind mei ook nog aan het werk kunnen blijven, wordt later bekeken.

Armoede

De vakbonden zijn boos over de oproep van de ABU. “Wij vinden het heel belangrijk dat werkgevers in de uitzendbranche hun verantwoordelijkheid nemen en steun aanvragen,” zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. “De overheidsregeling is nadrukkelijk ook bedoeld voor steun aan flexkrachten. Zo krijgen werkenden hun loon doorbetaald en hoeven ze niet terug te vallen op WW of bijstand, waardoor gezinnen mogelijk in de armoede terecht komen. Ik roep andere uitzendbureaus op Randstad te volgen.”

CNV doet dezelfde oproep, maar wil daarnaast maatregelen van het kabinet. Zo moet de periode waarin uitzendkrachten relatief gemakkelijk - binnen een dag - ontslagen kunnen worden van anderhalf naar een half jaar, vindt de bond.

Andere groepen flexwerkers zitten in hetzelfde schuitje. Zo worden de 425.000 werknemers met een oproep- of nulurencontract simpelweg niet meer opgeroepen, zodat ze ook niet worden uitbetaald. Ook worden tijdelijke contracten vaak niet meer verlengd, waardoor 64.500 mensen hun inkomsten kwijt raakten. Voor zulke groepen rest alleen de zoektocht naar ander werk, of de bijstand.

Meer over