Vader (67) ‘Ruinerwold’ schreef zijn eigen evangelie op internet, verdachte voorgeleid

De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden.

Het Parool
De politie bij de boerderij in Ruinerwold. Beeld EPA
De politie bij de boerderij in Ruinerwold.Beeld EPA

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Vorige week dinsdag kwam de zaak echt aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg schakelde die de politie in.

Zowel de vader als de huurder van het pand, de 58-jarige Oostenrijker Josef B., zit vast. Ook B. wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van de anderen en witwassen. Josef B. werd afgelopen donderdag al voorgeleid. De rechter-commissaris besloot dat hij nog zeker twee weken langer vast moet blijven.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Mogelijk woonden ze al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat ze niet in de gemeentelijke basisadministratie staan. De moeder was al overleden voordat het gezin zijn intrek in de Drentse plaats nam.

Evangelie

Volgens de Volkskrant schreef de vader tijdens zijn verblijf op de boerderij zijn eigen evangelie via duizenden artikelen op internet. Onder een schuilnaam, John Eagles, werkte hij aan een volledig eigen online-encyclopedie, Eagle Rock Wiki, zo schrijft de krant.

De vader geloofde bovendien in een onzichtbare spirituele oorlog tussen goede en kwade geesten. Dat zou blijken uit een video waarop De Telegraaf de hand heeft weten te leggen en waarin de 67-jarige vader uitgebreid zou spreken over zijn geloofsopvattingen.

In het Engels bespreekt de man zaken als God, geld, geluk, gerechtigheid en ziekte. De film zou volgens de krant zijn opgenomen op 5 april 2006 in zijn winkel voor houten meubelen en speelgoed in Zwartsluis. Hij kondigde aan dat hij een boek of videoserie wilde maken onder de titel ’Niets dan Gods ideaal’.

Meer over