PlusNieuws

Vaccinatiegraad stokt: ‘Nederland zet nu minste prikken van hele EU’

De vaccinatiegraad in Nederland stokt. Landen als België, Portugal en Spanje zijn Nederland inmiddels voorbij, maar ook Uruguay en de Verenigde Arabische Emiraten. ‘In Nederland worden nu de minste vaccinaties van de hele EU gezet.’

Marcia Nieuwenhuis en Marlies van Leeuwen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit een wereldwijde vergelijking van het aantal prikken dat momenteel wordt gezet. Hoofd data Edouard Mattieu van Our World in Data, die wereldwijd vaccinatiecijfers bijhoudt: “Het eerste wat nu opvalt is dat Nederland momenteel van alle EU-landen het land is dat de minste vaccinaties zet.”

Zo was in Nederland het aantal mensen met minimaal één prik op 1 augustus 68,3 procent en op 29 augustus stokte de teller op 69,2 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat er sprake is van ‘een afvlakking’. “We prikken nog steeds eerste prikken, maar het is niet meer heel veel,” aldus RIVM-woordvoerder Marah Michel. “De komende weken staan er 70.000 à 80.000 afspraken voor eerste prikken ingepland per week, dat is eerder meer dan een miljoen geweest.”

Andere strategie

In landen als Frankrijk, Portugal en Griekenland schoot het aantal vaccinaties omhoog na de aankondiging dat mensen daar voor bijvoorbeeld een restaurantbezoek een vaccinatiebewijs of negatieve test moeten overleggen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM kunnen daar de verschillen door worden veroorzaakt. “Wij hebben duidelijk een andere strategie dan Frankrijk,” verklaart VWS-woordvoerder Annerijn Vink. “Wij zeggen: er komt geen vaccinatieplicht, maar we proberen mensen zo goed mogelijk te informeren en laagdrempelig testen aanbieden. Dat gaat misschien wat langzamer.”

Het kabinet heeft al aangekondigd dat vanaf 20 september de 1,5-meterregel los kan worden gelaten, maar dat er dan wel vaker een coronabewijs nodig is. Voor toegang tot evenementen, kunst- en cultuurinstellingen en horeca met meer dan 75 mensen, is dan een bewijs van herstel, negatieve test of vaccinatie nodig. Het ministerie houdt er rekening mee dat daardoor mogelijk meer mensen alsnog een prik zullen laten zetten. Een krappe Kamermeerderheid vindt dat mensen vanaf dat moment zelf de kosten van het testen moeten betalen.

RIVM: ‘Jongeren wacht niet te lang’

Van alle leeftijdsgroepen ziet RIVM nu alleen nog bij de groep 12 tot 17-jarigen een stijging. Het RIVM roept jongeren op niet te lang te wachten met het halen van de prik of het maken van een prikafspraak. “De deltavariant is besmettelijker, dan moet de vaccinatiegraad hoger zijn om dat de kop in te drukken.”

Volgens het RIVM plannen de meeste ouderen afspraken voor een vaccinatie meteen in, maar wachten jongeren daar juist vaak langer mee. “Als je wil gaan, maar dan een afspraak,” betoogt RIVM-woordvoerder Marah Michel. “We hebben het nodig om het rouleren van het virus tegen te gaan.”

Het ministerie van Volksgezondheid wijst erop dat je voor een prik inmiddels géén afspraak meer hoeft te maken. “Kijk op prikkenzonderafspraak.nl om te zien waar je terecht kunt,” aldus woordvoerder Annerijn Vink. “Dit is niet alleen voor jongeren, we zien ook dat daar mensen komen die de AOW-gerechtigde leeftijd al lang bereikt hebben.”

Portugal loopt voorop
Op het kleine Malta na loopt Portugal voorop in Europa met de vaccinatiegraad. Inmiddels is 72,8 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, 83,4 procent heeft één prik gehad. In mei en juni, toen de Nederlandse prikmachine vol op stoom was, liep het Zuid-Europese land juist nog wat achter. Het duurde langer voordat jongere leeftijdsgroepen een afspraak konden maken. Dat is nog steeds zichtbaar: de 12- tot 17-jarigen konden pas twee weken geleden voor het eerst een prik halen, 18-jarigen waren begin augustus aan de beurt. Maar wie mag, laat zich vaak ook vaccineren. Van de 18- tot 24-jarigen heeft 73 procent de eerste prik gehaald, bij de vijftigplussers lopen de percentages op tot 99 procent.

De regels in Portugal zijn dan ook strenger dan in Nederland. Wie binnen in een restaurant wil eten op vrijdagavond of in het weekend moet een coronabewijs laten zien (vaccinatie of negatieve test) of voor de deur een zelftest doen onder toeziend oog van een medewerker. Bovendien weten de Portugezen waar ze aan toe zijn qua maatregelen: de regering ontvouwde eind juli een routeplan, waarin de vaccinatiegraad leidend is. Zo mogen sinds vorige week, toen de 70 procent werd gepasseerd, weer grotere gezelschappen binnen en buiten bij de horeca. Die stap was eigenlijk voorzien voor begin september. Bij een dekkingsgraad van 85 procent mag de nachthoreca na anderhalf jaar sluiting weer open.

Meer over