Urk vreest voor herhaling na mishandeling van gezin

Urk bereidt zich voor op een nieuwe geweldsuitbraak als reactie op het incident maandag. Tientallen jongeren drongen die avond het huis van de 18-jarige Soufyan binnen en mishandelden het gezin.

Herre Stegenga en Niek Megens
Verkeer richting Urk werd gisteren massaal gecontroleerd. Daarbij werden twee mannen aangehouden.  Beeld ANP
Verkeer richting Urk werd gisteren massaal gecontroleerd. Daarbij werden twee mannen aangehouden.Beeld ANP

Op sociale media is opgeroepen de 18-jarige Soufyan, een Urker van Marokkaanse afkomst, een lesje te leren, en in een video wordt hij met de dood bedreigd. Medestanders van Soufyan hebben op hun beurt opgeroepen vrijdag naar Urk te komen om de confrontatie te zoeken met de in hun ogen racistische jongeren.

De onrust in het vissersdorp is inmiddels zo groot dat de politie gisteravond extra mensen op de been bracht en op alle toegangswegen het verkeer controleerde. Twee mannen werden daarbij aangehouden. Eén kon zich niet legitimeren en een ander had een honkbalknuppel bij zich.

De politie waarschuwde dat een bezoek aan Urk ‘op eigen risico is’, en burgemeester Pieter van Maaren zei dat ‘het geen enkele zin heeft om naar Urk te komen’. Hij riep iedereen op de kalmte te bewaren.

De reacties volgen op een ruzie van afgelopen maandag, die finaal uit de hand liep. Aan het begin van de avond drong een grote groep jongeren een huis aan de Noorderpalen binnen op zoek naar Soufyan. Het huis werd bekogeld met stenen en vuurwerk en het gezin kreeg klappen. Zijn moeder raakte daarbij gewond. Soufyan zou iets onvriendelijks hebben gezegd over de vriendin van een plaats­genoot. De jongen ontkent dat.

Verhuizen

Het gezin is ondertussen doodsbang voor een herhaling van het geweld. Soufyan zelf kreeg klappen, zijn zus Ilham ook. “Ze riepen vreselijke dingen over Marokkanen,” zegt ze. “Ook riepen ze: Geertje Wilders!”

De politie op Urk riep de hulp in van collega’s uit andere gemeenten om de meute te verdrijven met de wapenstok. Vader Saïd, die visser is en al bijna dertig jaar op Urk woont, stond op het punt om uit te varen, maar keerde razendsnel terug. Hij trof zijn gezin in paniek aan, zegt hij. “Niet normaal toch? Als het niet rustig blijft, wil ik verhuizen.”

“We zijn doodsbang,” zegt Ilham. “Het is vreselijk als mensen je huis binnenkomen en beginnen te slaan. We voelen ons niet veilig.”

Burgemeester Van Maaren heeft inmiddels gesproken met het gezin. “De politie heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.”

Meer over