Uitstoot fabriek Tata Steel veel te hoog

De uitstoot van stof uit een onderdeel van een van de fabrieken van staalfabrikant Tata Steel blijkt anderhalf tot twee keer zo hoog als toegestaan. Het staalbedrijf in IJmuiden heeft dat zelf uit metingen geconstateerd.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De provincie Noord-Holland laat naar aanleiding van de ontdekking ook de situatie bij andere fabrieken van Tata onderzoeken.

“Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid,” reageert gedeputeerde Adnan Tekin. “Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat.”

Tata belooft beterschap en stelt dat de uitstoot fors kan worden teruggedrongen door de bouw van een nieuwe filterinstallatie. Die is wel pas over vijftien tot achttien maanden klaar. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met de levertijd.

Sinter en pellet

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gaat het onderzoek uitvoeren. Dat richt zich zowel op de zogeheten sinterfabriek, waar het probleem is geconstateerd, als op de pelletfabriek en beide hoogovens op het enorme complex van de staalfabrikant. Bij al die installaties wordt gecontroleerd of ze wel voldoen aan de criteria uit de vergunning.

De provincie vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de te hoge uitstoot jarenlang onopgemerkt bleef en wil antwoord op de vraag ‘hoe dit heeft kunnen gebeuren’. Tata informeerde in april de omgevingsdienst.

De sinterfabriek stoot vooral grof stof uit dat snel weer neerkomt. “De effecten op de omgeving buiten het bedrijfsterrein zijn gering,” aldus Tata.

Sinter is bewerkt ijzererts. In de hoogovens wordt er ruwijzer van gemaakt, dat vervolgens in de staalfabriek verder wordt bewerkt. In het stof dat uit de sinterfabriek komt, zitten ook zware metalen als lood. De koelers waar het om gaat, zijn volgens de provincie verantwoordelijk voor 1,5 procent van de concentratie lood in de omgeving en voor 0,5 procent van het stof.

Meer over