Uitbundig Songfestival definitief van de baan, kaartjes moeten ingeleverd

Iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen voor het Eurovisie Songfestival moet dat weer inleveren. Een uitbundige editie is vanwege de coronacrisis definitief van de baan. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Eefje Oomen en Marcel Potters
null Beeld Eurovision Song Contest
Beeld Eurovision Song Contest

In het gunstigste scenario is er wel plaats voor plukjes gasten die zittend op 1,5 meter afstand de shows volgen. In het slechtste scenario komen zelfs de buitenlandse artiesten niet naar Nederland.

Organisator Sietse Bakker noemt het ‘vreselijk jammer’ dat het van oudsher uitzinnige festijn enorm moet worden afgeschaald maar zegt ‘heel realistisch’ te willen zijn. “Dat realisme dwingt ons in te zien dat we in mei nog niet uit deze crisis zijn”. Ook Alice Vlaanderen, projectdirecteur in Rotterdam, is teleurgesteld. “We hadden het evenement graag anders gezien, maar: c’est la vie.’’

In het gunstigste geval mogen bij de shows ongeveer 6000 toeschouwers aanwezig zijn (was 65.000), zo’n 500 journalisten (was 1500) en zullen de delegaties die bij de artiesten horen uit maximaal tien man bestaan (was ongeveer dertig man). Voor alle aanwezigen geldt een uitgebreid veiligheidsprotocol. Daarvoor kijkt de organisatie onder andere naar de regels van de Europese voetbalbond Uefa en de Tour de France. Het gaat volgens Bakker om een ‘combinatie van wel honderden maatregelen’: 1,5 meter, mondkapjes, sneltesten en mogelijk ook quarantaines voor buitenlandse artiesten.

6000 tickets

De 6000 kaartjes kunnen alleen bemachtigd worden door mensen die al een ticket hebben. Bakker: “Alle mensen die al een kaartje gekocht hebben, krijgen hun geld binnenkort terug. Zij krijgen dan een code waarmee ze aanspraak kunnen maken op de resterende tickets.” Bij die 6000 tickets gaat het om zo’n 2000 tickets per show: twee halve finales op respectievelijk 18 en 20 mei en de finale op zaterdag 22 mei.

Nederland mocht in 2020 voor het eerst sinds 1975 het songfestival weer organiseren na de winst van Duncan Laurence in Israël. Maar het festival, dat in mei 2020 in het Rotterdamse Ahoy had moeten worden gehouden, werd vorig jaar door de pandemie afgelast. De organisatie liet toen weten dat de show in mei 2021 ‘hoe dan ook’ door zou gaan. Nederland wordt vertegenwoordigd door zanger Jeangu Macrooy.

Meer over