Nieuws

Tweede Kamer berispt Baudet: politicus weigert nevenfuncties te melden

Thierry Baudet krijgt een berisping en een aanwijzing van de Tweede Kamer, omdat hij weigert zijn nevenfuncties te laten registreren. Het College van onderzoek integriteit had vorige week deze sancties aanbevolen na een onderzoek naar de kwestie.

Tobias den Hartog
FvD-leider Thierry Baudet tijdens een campagnebijeenkomst in Rotterdam. Beeld ANP
FvD-leider Thierry Baudet tijdens een campagnebijeenkomst in Rotterdam.Beeld ANP

Baudet wilde zelf niet meewerken aan dat onderzoek, dat werd ingesteld na een klacht van een burger. Een grote meerderheid steunde de aanbevelingen.

Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden in een openbaar register om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. Het college concludeerde dat Baudet de Gedragscode, die de Kamer zelf opstelde, heeft overtreden.

Tienduizenden euro’s

Volgens het college is Baudet bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media bv. In deze twee functies gaat het onder meer om commerciële activiteiten.

De aanwijzing houdt in dat hij de functies alsnog moet melden aan het register, dat op de Kamerwebsite staat. Baudet liet vorige week al weten dat hij niet van plan is zijn nevenfuncties noch zijn neveninkomsten op te geven. Baudet schreef ook meerdere boeken waarmee hij alleen al vorig jaar tienduizenden euro’s verdiende.

De zwaarste sanctie is een schorsing van een maand. Een betrokkene mag dan niet meedoen aan debatten, maar wel aan stemmingen.