Update

Tweede Kamer akkoord met avondklok vanaf 21.00 uur

De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die om 21.00 uur ingaat. Een motie daartoe, ingediend door D66, is aangenomen. De maatregel moet zaterdagavond ingaan.

Edwin van der Aa en Maarten van Ast
null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder was er geen meerderheid in het parlement, maar met een half uur latere starttijd konden de meeste fracties ermee leven. D66 nam tijdens een coronadebat het initiatief voor een motie die de avondklok een half uur later laat starten dan het kabinet voorstelde. Naast D66 stemden VVD, CDA, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en 50Plus voor.

Eerder was D66 tegen een avondklok. Daarover verklaarde fractieleider Rob Jetten: ,,Na veel wikken en wegen heeft D66 besloten het kabinetsvoornemen voor de instelling van een avondklok te steunen, maar dan wel met een later tijdstip van aanvang. Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog net wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken.”

Wisselgeld

Het kabinet had de motie van de Kamermeerderheid al ‘oordeel Kamer’ gegeven. Belangrijk voor premier Rutte was de constatering van het OMT dat een ingangstijd tussen 20.00 uur en 21.00 ‘s avonds het meest effectief zou zijn. De wens van de Kamer bleef binnen deze bandbreedte.

Wat betreft eerdere verzoeken om een latere aanvang van de spertijd zei premier Rutte al dat ‘ietsje later moet kunnen’. Een avondklok die later dan 21.00 uur ingaat, zou echter niet genoeg verschil maken in het terugdringen van de besmettingscijfers, wat weer nodig is om de druk op de zorg beheersbaar te houden.

Met pijn in het hart

De VVD stelde dat het de avondklok ziet als ‘een hele zware maar − met pijn in het hart − als een noodzakelijke maatregel’. VVD-Kamerlid Hayke Veldman snapt dat het kabinet de maatregel nu wil invoeren, ‘om erger te voorkomen.’ “We moeten dit doen, bijvoorbeeld voor onze kinderen,” verwees hij naar de sluiting van scholen.

Ook Pieter Heerma (CDA) steunde de avondklok. Hij noemde het ‘van groot belang’ dat we het dominant worden van de Britse variant zo lang mogelijk uitstellen. Het CDA ‘ziet de noodzaak’ van de aanscherpingen. Wel wil Heerma dat het kabinet meer perspectief biedt omdat er ‘moeheid’ optreedt in de samenleving.

Reactie Rutte

Rutte herhaalde tijdens het debat dat de Britse variant maakt dat het kabinet nu een avondklok wil invoeren. Daarmee hoopt hij ook sneller weer perspectief te kunnen bieden.

Als er mogelijkheden zijn voor verruiming, ligt de prioriteit bij het onderwijs, zei Rutte. En als er ruimte is, is de avondklok het ‘eerste dat in de prullenbak’ gaat. De premier kan echter niet uitsluiten dat de avondklok later nog een keer terugkeert.

Kamer wil hardere aanpak werkgevers die niet laten thuiswerken

Naast toezeggingen op de avondklok gaat het kabinet ook kijken naar een strengere handhaving van de thuiswerkregels. Daarom hadden bijna alle partijen in de Tweede Kamer gevraagd.

Rutte wil niet dat de overheid gaat bepalen wie er moet thuiswerken en wie niet, in plaats van de werkgevers. Maar het kabinet gaat wel snel kijken naar de bevoegdheden om eventueel een bedrijf te sluiten dat weigert de signalen van de inspectie SZW op te volgen. Nu mag deze waakhond hooguit werkzaamheden stilleggen.

De VVD ziet een avondklok als ‘een zware en, met pijn in het hart, noodzakelijke maatregel’. De liberalen, vandaag vertegenwoordigd door Kamerlid Hayke Veldman en niet door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, snappen ook dat kabinet deze ingreep pro-actief invoert. Vooral om te zorgen dat de scholen snel weer open kunnen.

Ook Pieter Heerma (CDA) steunt de avondklok en ziet de noodzaak, al snapt hij heel goed dat mensen de maatregelen ‘als een klap’ ervaren. Hij wil dat het kabinet de burgers meer perspectief biedt, zodat mensen ‘het ergens voor doen’.

Het Outbreak Management Team (OMT) liet gisteren in het nieuwste kabinetsadvies weten dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren.

We volgden het debat in dit liveblog. Daarin staat ook al het andere belangrijke nieuws rond het coronavirus verzameld.

Meer over