Rechtbankverslag

Twee verdachten van geweld op Mallorca voorlopig vrij, drie verdachten blijven vast

Mees T., Sanil B. en Hein B., de drie hoofdverdachten van (onder meer) het doodschoppen van Carlo Heuvelman op Mallorca, blijven in de cel. De rechtbank Lelystad ziet nog te veel ernstige bezwaren om hun voorlopige hechtenis te schorsen of op te heffen.

Victor Schildkamp
Rechtbank Lelystad voor aanvang van de eerste openbare zitting waar de dodelijke mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen wordt behandeld. Beeld ANP
Rechtbank Lelystad voor aanvang van de eerste openbare zitting waar de dodelijke mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen wordt behandeld.Beeld ANP

Twee andere verdachten, Daan van S. en Kaan B., die verdacht worden van poging doodslag op andere slachtoffers, mogen vanaf morgen - onder voorwaarden - wel het vervolg van de zaak in vrijheid afwachten. Daan en Kaan worden niet verdacht van doodslag op Carlo.

Dat heeft de rechtbank Lelystad vandaag besloten tijdens de eerste zitting over het geweld van 14 juli op Mallorca waarbij Carlo overleed.

Sanil B., Hein B. en Mees T. ontkenden vandaag in de rechtszaal dat zij Carlo hebben aangeraakt. Dat zij één of meerdere andere slachtoffers hebben geslagen, geven ze wel toe. De reclassering heeft zorgen over Mees T.: hij zou geweld niet schuwen. Vandaag is de eerste, nog niet inhoudelijke rechtszaak over het geweld op Mallorca.

De advocaten van alle vijf verdachten (allen 18 of 19 jaar) die vandaag voor het eerst terecht stonden, probeerden de voorlopige hechtenis te laten schorsen op opheffen om diverse redenen. Het Openbaar Ministerie zag dat in het geval van Mees T., Sanil B. en Hein B. niet zitten. Bij de andere twee, Daan van S. en Kaan B. ‘is het mogelijk onder voorwaarden’, aldus het OM. Die laatste twee worden niet verdacht van de klappen op Carlo (doodslag), maar van ‘poging doodslag’ op twee andere slachtoffers.

Nare getuigenverklaringen

Advocaat Peter Plasman van Sanil B. zegt dat er inmiddels acht getuigen zijn die zeggen dat Carlo na een klap op een stoeprand viel en dat het er veel schijn van heeft dat hij daar aan is overleden. Volgens Plasman is er eerder sprake van mishandeling de dood ten gevolge hebbend, dan van doodslag.

Plasman las enkele getuigenverklaringen voor, maar niet nadat hij iedereen waarschuwde dat hij ‘nare dingen’ zou gaan vertellen: “Het was een heel naar geluid, echt alsof ik iets hoorde breken... Bijna alsof er een vaas breekt.... Ik zag hem zo achterover vallen op zijn hoofd, echt alsof er een appel brak... Ik hoorde een hele harde tik, ik zag hoe hij landde, dat was niet best... Ik keek alleen naar Carlo, ik zag hoe hij viel, daarna was hij out...”

Sanil zegt dat alles wat er gebeurd is, niet had mogen gebeuren. “Wij waren daar voor een leuke vakantie, door iets kleins liep het volledig uit de hand.” Sanil ontkent niet dat hij andere slachtoffers heeft geschopt, maar weer niet tegen het hoofd. Carlo heeft hij niet geschopt of geslagen, zegt hij. “Ik heb met Carlo niks te maken.” Hoe er dna van Carlo op zijn schoen terecht is gekomen, kan hij niet verklaren.

Op de grond

Hein B. zegt dat de getuigenverklaringen in het dossier niet goed zijn opgeschreven. Wel geeft Hein toe dat hij ‘iemand heeft geschopt die op de grond lag’. Maar later kwam hij erachter dat dat niet Carlo was, maar een vriend van Carlo. “Ik raakte hem op zijn bovenlichaam.” Die vriend is te zien op een filmpje dat via GeenStijl later werd verspreid. Daarop is in elk geval te zien dat Sanil een schop uitdeelt.

Mees T. zegt dat hij ‘geen idee heeft’ wat er met Carlo is gebeurd. “Dat is achter mijn rug gebeurd.” Wel geeft ook hij toe een vriend van Carlo te hebben geslagen. Mees wist dat het foute boel was op Mallorca, dat ook hij te ver was gegaan. Hij was een van de jongens uit de vriendengroep die besloot dat de groep een dag eerder naar huis moest gaan, uit angst om in Spanje lang vast komen te zitten. Volgens zijn advocaat wist Mees dat hij fout was geweest en wilde hij snel zijn ouders spreken.

Mees wil ook dat zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst, maar de reclassering heeft zorgen over de kans op herhaling. Hij zou ‘een makkelijke houding hebben tegenover geweld’. Zelf zegt hij dat hij ‘loyaal is naar zijn vrienden en daarvoor op komt als dat nodig is, maar het liefst met woorden’.

Geen videobeelden van Carlo

Van de fatale mishandeling van Carlo heeft het Openbaar Ministerie nog geen beelden gevonden. Van het schoppen van de vriend van Carlo dus wel. Er worden nog steeds getuigen gezocht. Justitie heeft al meer dan zestig getuigen gehoord en er worden nog steeds beelden en nieuwe getuigen gezocht.

Gedoe over drankrekeningen lijkt de oorzaak te zijn dat de vriendengroep van de op Mallorca doodgeschopte Carlo Heuvelman en de verdachten uit Hilversum opgefokt waren en ruzie kregen met elkaar. Een vriend van Carlo was boos over een rekening en sloeg tegen rolluiken. De verdachten uit Hilversum en omgeving hadden net in een andere kroeg gedoe gehad over een rekening en waren al eerder in een vechtpartij beland, en kwamen op een of andere manier in botsing met de groep van Carlo. Ergens is iets gezegd of geroepen en daarna ging het mis.

Allemaal aanwezig

Er zitten woensdag vijf verdachten van het geweld op Mallorca van 14 juli van dit jaar in de rechtbank: Mees T., Sanil B., Hein B., Daan van S. en Kaan B. Laatstgenoemde probeerde voor aanvang van de zitting zijn zaak achter gesloten deuren te laten behandelen. Kaan B. is bang voor zijn privacy. Zijn verzoek werd echter afgewezen. “Het moet voor het publiek controleerbaar zijn wat in de rechtbank gebeurt,” zei de voorzitter van de rechtbank. Alle verdachten zijn jong (18 of 19 jaar).

Het gaat woensdag onder meer over de vraag of de mannen, die de weken na het fatale incident één voor één werden opgepakt in Nederland, in voorarrest moeten blijven. Drie van de vijf verdachten worden dus verdacht van de fatale klappen of schoppen aan Heuvelman. Alle vijf de jongens worden ook verdacht van poging doodslag op één of twee andere slachtoffers die die nacht op Mallorca gewond raakten.

De verdachten maakten deel uit van een groep van dertien man die in juli vakantie vierde op Mallorca. Naast de vijf verdachten die vastzitten, zijn nog drie jongemannen uit de Hilversumse groep in beeld als verdachten. Een daarvan, Lucas O., wordt ook verdacht van poging doodslag maar hoefde – tegen de zin van het Openbaar Ministerie – niet in voorlopige hechtenis te blijven. De zevende en achtste verdachte, Stan F. en Lars van den H., worden ‘slechts’ verdacht van openlijke geweldpleging. Hun zaken worden later behandeld.