Update

Treinverkeer start langzaamaan weer op, nog geen volledige dienstregeling

Het treinverkeer wordt vanaf 16.00 uur weer opgestart, maar het zal nog een tijd duren voor er na de landelijke storing weer een volledige dienstregeling is, meldt spoorbeheerder ProRail. De oorzaak van de storing lijkt gevonden, maar onzeker is of de oplossing stabiel genoeg is.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

ProRail raadt reizigers aan om in de app van vervoerders te kijken of hun reis doorgaat. “Zoals de NS-reisplanner of de app van regionale vervoerders. Zij hebben de meest actuele informatie.”

Ook vervoerders NS en Arriva geven aan dat vanaf 16.00 uur het treinverkeer stapsgewijs weer wordt opgestart. “Ons streven is om op ieder traject een trein per uur te laten gaan”, zegt een woordvoerder van NS. “De hele avond is er nog hinder voor de reizigers.” Volgens NS wordt er vanaf dinsdag weer volgens de normale dienstregeling gereden.

Telefoniesysteem

Het treinverkeer in vrijwel het hele land lag sinds 14.20 uur stil door een grote sein- en wisselstoring aan een telefoniesysteem. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail zegt dat door een landelijke storing met het telefoniesysteem, treinverkeersleiders niet kunnen communiceren met de machinisten van vervoerders. “Dat is essentieel om treinen te laten rijden, dus daarom hebben we besloten een groot deel van het land stil te leggen.”

De storing lijkt veroorzaakt door een automatiseringsfout in het systeem van de provider, legde de ProRail-woordvoerder eerder uit. “Een technisch verhaal, maar mogelijk kunnen we die computerstoring handmatig herstellen, maar we weten nog niet zeker of dat ook daadwerkelijk het euvel is.”

‘Een hele puzzel’

ProRail monitort of de oplossing stabiel is. Eerder gaf de woordvoerder al aan dat na het vinden van een oplossing, reizigers naar verwachting nog de hele dag hinder zullen ondervinden van de storing. “Het duurt dan nog lang voordat alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing.”

Treinen met reizigers die al onderweg waren, kwamen niet opeens stil te staan door de storing. “Alle treinen rijden door naar een perron,” zei een woordvoerder van NS maandagmiddag.

Meer over