Update

Tot wel 50 vallende sterren per uur te zien woensdagnacht

De meteorenzwerm Perseïden komt er aan en dat betekent dat er mogelijk weer vallende sterren te zien zijn. Woensdagnacht is de kans het grootst.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Vorige week konden we al genieten van twee meteorenzwermen, namelijk de Aquariden en de Cassiopeïden. Komende week zijn het de sterren van de Perseïden die voorbijkomen.

De Perseïden is de bekendste meteorenzwerm in ons land, samen met de Geminiden die rond 13 december voorkomen. De Perseïdenzwerm komt elk jaar rond 12 en 13 augustus voorbij, maar het aantal meteoren dat de dampkring binnendringt varieert elk jaar. Dit jaar is het aantal meteoren met 40-50 per uur vrij laag. Twee jaar geleden was het aantal veel hoger, toen er 100 vallende sterren per uur langskwamen.

Helder weer

Om de vallende sterren te zien moet er wel sprake zijn van helder weer, en daar is nog een beetje geluk voor nodig. De vallende sterren bevinden zich op 80 tot 100 kilometer hoogte en verbranden snel. Eventuele sluierbewolking kan daarom roet in het eten gooien. Woensdagnacht trekken vanuit het zuiden enkele wolkenvelden over het land.

“Maar het is zeker niet kansloos,” aldus een woordvoerder van Weeronline. “In die wolkenvelden zitten ook wel eens gaten. Je hebt maar een paar opklaringen nodig. Dus kijk even omhoog als je buiten bent vannacht.”

De beste tijd om vallende sterren te spotten is volgens Weeronline tussen 3 en 4 uur in de ochtend. Het is daarbij wel belangrijk om een donker plekje op te zoeken.

Meer over