Nieuws

Tot 10 jaar cel geëist voor overvallers Nikki de Jager en René van der Gijp

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot tien jaar geëist tegen de verdachten van een reeks gewelddadige overvallen, waaronder die op YouTube-ster Nikkie de Jager en een mislukte overval op voetbalanalist René van der Gijp. Wat het OM betreft is er genoeg bewijs dat de acht verdachten samen een criminele organisatie vormen.

Het Parool
Hulpdiensten bij het huis van Nikkie de Jager na de overval in augustus 2020. Beeld ANP
Hulpdiensten bij het huis van Nikkie de Jager na de overval in augustus 2020.Beeld ANP

De verdachten, 21 tot en met 33 jaar oud, uit Rotterdam en Ridderkerk, worden door het OM in wisselende samenstelling verantwoordelijk gehouden voor vier overvallen en drie inbraken in 2020. De overvallers sloegen toe in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden. Ze kozen hun doelen zorgvuldig uit, zei de officier.

Overvallen in eigen huis

Nikkie de Jager, bekend van het YouTube-kanaal NikkieTutorials, werd op 8 augustus 2020 met haar verloofde in haar eigen huis overvallen door vier mannen, gewapend met een pistool en een koksmes. De slachtoffers werden op stoelen vastgebonden met ducttape, tiewraps en touwen.

De overvallers gingen ervandoor met onder meer waardevolle sieraden, sleutels en een Louis Vuittontas. Voor deze overval en andere misdrijven eiste het OM acht jaar cel tegen Eddie N. (25), tien jaar tegen Hamza T. (23) en negen jaar tegen Said O. (33), naast een locatieverbod van vijf jaar voor de woonplaats van De Jager.

Van N. is DNA gevonden in de woning van De Jager. De vluchtauto van de mannen was volgens het OM van T., wiens telefoon bovendien ‘aanstraalde’ op een zendmast in haar woonplaats. Hij zou een van de groepsleiders zijn.

De officier van justitie verklaarde dat de verdachten in de maanden juni en juli meerdere voorverkenningen pleegden rond het huis van de make-upartiest. In de vroege ochtend van 8 augustus, al om 5.30 uur, knipten ze alvast een gat in het hek om haar tuin. Justitie baseert dit op warmtebeelden van de beveiligingscamera’s rond de woning. De overval zelf begon tien uur later, om 15.33, uur en duurde 23 minuten.

Goed voorbereid

De 21-jarige Younes S. uit Ridderkerk hoorde zeven jaar cel tegen zich eisen voor de mislukte overval op René van der Gijp, waarbij met slaghamers werd ingeslagen op de gepantserde ruiten van zijn op de oprit van zijn huis geparkeerde auto. De officier van justitie noemde de overvalpoging goed voorbereid.

De verdenking tegen S., die acht maanden in voorarrest heeft gezeten, is onder meer gebaseerd op telecomgegevens. Hij had 95 notities in zijn telefoon van kentekens, adressen en horloges. Volgens justitie straalde zijn telefoon op de avond van het misdrijf aan op een zendmast in de buurt van Dordrecht, samen met een telefoon van een man die reeds is veroordeeld voor medeplichtigheid.

De overige verdachten hoorden celstraffen tegen zich eisen van twee, drie en vierenhalf jaar.

De rechtbank doet op 8 juli uitspraak.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: