Toeslagenaffaire: 15.500 ouders krijgen 30.000 euro, meer dan 35.000 aanvragers

Bijna 15.500 getroffen ouders in de toeslagenaffaire hebben recht op de zogeheten Catshuisregeling waardoor ze een bedrag van 30.000 euro aan compensatie krijgen voor hun leed.

Laurens Kok
Demissionair staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen.  Beeld EPA
Demissionair staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen.Beeld EPA

Dat heeft demissionair staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen, vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om ouders die zich vóór 15 februari hebben gemeld. Ruim 11.000 ouders hebben het bedrag vóór zaterdag op hun rekening, wat een belofte was van het kabinet. Nog zo’n 4400 ouders niet: deels door een fout, deels omdat zij telefonisch nog niet te bereiken waren. De ouders die getroffen zijn door een fout, krijgen het bedrag op 12 mei uitbetaald.

In totaal hebben 25.946 ouders zich gemeld voor 15 februari, in de dagen daarna liep het aantal zelfs op tot 35.000. Dat is meer dan de 30.000 die het kabinet had verwacht.

Op basis van een ‘lichte toets’ is aan bijna 15.500 van de ouders het recht op geld vastgesteld. Voor bijna 10.000 ouders is de aanvraag afgewezen. Mogelijk hadden ze geen recht op compensatie omdat ze bijvoorbeeld te veel hadden verdiend of omdat ze geen kinderopvang hadden afgenomen. “Maar iedereen die denkt recht te hebben op geld kan er op rekenen dat we echt goed naar hun zaak gaan kijken. We gaan door tot de laatste ouder geholpen is.”

Over de ouders die het geld wel hebben gekregen zegt Van Huffelen dat het ‘een stap vormt in de richting van herstel van het onrecht dat hen is aangedaan’.

Of er ook frauduleuze aanvragen tussen zitten, kan zij niet beoordelen, zegt de staatssecretaris. “Sommige mensen weten ook niet precies waar ze recht op hadden, dus die kunnen ook een aanvraag hebben gedaan.”

Bericht

De afwikkeling van de toeslagenaffaire gaat verre van soepel. Vorige week bleek dat honderden slachtoffers van de toeslagenaffaire onterecht het bericht hebben gekregen dat zij geen recht hebben op het compensatiebedrag van 30.000 euro. Van Huffelen (Financiën) sprak toen van een fout die snel zal worden rechtgezet.

Het ging om twee groepen gedupeerden. De eerste groep, van circa 400 ouders, had sowieso recht op compensatie en krijgt nog voor 1 mei het bedrag uitbetaald. De tweede groep, van nog eens 1350 ouders, komt mogelijk in aanmerking voor compensatie, maar helemaal zeker is dat nog niet. Deze gevallen worden snel beoordeeld en krijgen bij een positief oordeel op 12 mei uitbetaald.

“Door informatie verkeerd aan elkaar te knopen hebben we ten onrechte de conclusie getrokken dat deze ouders geen kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd voor hun kinderen,” stelde Van Huffelen in een videoboodschap. Dat dit is gebeurd, is volgens haar verschrikkelijk voor de betrokken ouders. “Want na jaren van onzekerheid en ellende gaan wij opnieuw de fout in,” aldus de D66-bewindsvrouw.

Meer over