Tientallen kinderen gewond na filmpjes op TikTok: ‘Kindervuurwerk is niet onschuldig’

Kindervuurwerk heeft twee weken voor de jaarwisseling al tientallen jonge slachtoffers gemaakt. Veel kinderen raken gewond aan hun voeten nadat ze in filmpjes op TikTok hebben gezien hoe ze kunnen stunten met het vuurwerk, zegt de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Raymond Boere
Vuurwerk afsteken is dit jaar verboden, maar niet het zogenoemde schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten.  Beeld ANP
Vuurwerk afsteken is dit jaar verboden, maar niet het zogenoemde schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten.Beeld ANP

In filmpjes die viraal gaan op internet stampen kinderen op brandend siervuurwerk dat het hele jaar mag worden afgestoken, het zogenoemde schertsvuurwerk. Het is de bedoeling dat de vlam hierdoor al het kruit in het potje in één keer aansteekt. Dat zorgt voor een kleine ontploffing en hilariteit bij de filmers. Maar de brandwondencentra in Nederland zien de andere kant van deze hype. Met name jongens tussen 10 en 17 jaar worden daar binnengebracht met derdegraads brandwonden, waarbij een operatie nodig is voor goed herstel.

Deze week liep een 12-jarige jongen uit Rotterdam een ernstige brandwond op toen hij een filmpje op TikTok wilde nadoen. Hij stampte op een sterretjesfontein, maar het vuurwerk brandde een gat in zijn schoen, waarna het aan de binnenkant begon te smeulen.

Sok vastgebrand aan huid

Ook de eveneens 12-jarige Finn trapte vorig jaar kindervuurwerk uit nadat hij filmpjes op TikTok had gezien. De vlam stak alleen zijn schoen aan en voor hij het wist zat zijn sok vastgebrand aan zijn huid. “Het voelde alsof mijn voet aan het slapen was. Het tintelde helemaal. Ik heb meteen mijn schoen uitgedaan en ben in de sneeuw gaan staan,” zegt Finn.

De jongen liep een derdegraads verbranding op, aan de onderkant van zijn voet. Twee maanden lang heeft hij in een rolstoel gezeten en moest hij zijn voet omhooghouden na een huidtransplantatie. Daardoor kon hij niet voetballen en niet met vriendjes afspreken. Pas deze week mocht hij zijn steunkous uitdoen, waar hij al die maanden mee heeft moeten lopen. “Dat het zulke ernstige gevolgen zou hebben, had ik absoluut niet verwacht,” zegt Finn.

Kindervuurwerk niet zo onschuldig

De voorbeelden laten volgens Martin Baartmans van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zien dat ‘kindervuurwerk’ lang niet zo onschuldig is als het klinkt. Jongeren denken dat ze met grondbloemen, tolletjes en sterretjes kunnen spelen, maar lijken te vergeten dat het vuur is, waarmee het ernstig kan misgaan.

De verwondingen zijn meestal niet levensbedreigend, wat wel het geval kan zijn met zwaarder legaal of illegaal vuurwerk, maar kinderen kunnen er nare littekens aan overhouden die ze hun hele leven bij zich dragen. “Vlammen maken heel snel diepe brandwonden. Probleem is vaak ook dat als het vuur in contact komt met kleding of schoenen, het niet zomaar uitgaat.”

Baartmans ziet niet alleen kinderen voorbijkomen die zelf stunten met vuurwerk, maar ook omstanders, bij wie bijvoorbeeld vuurwerk in de capuchon schiet. Ook ogen krijgen het nogal eens te verduren. Baartmans raadt ouders aan om hun kinderen niet alleen met vuurwerk te laten spelen. “En laat ze een vuurwerkbril dragen.”

Meer over