Plus

Tientallen bruinvissen aangespoeld op Waddeneilanden

Sinds donderdag zijn tientallen dode bruinvissen aangespoeld op de stranden van Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Naar de oorzaak van de massale bruinvissterfte is het nog gissen.

Sami Kappé
Dode bruinvissen het strand van Ameland. Beeld SOS dolfijn
Dode bruinvissen het strand van Ameland.Beeld SOS dolfijn

Volgens Omrop Fryslân lagen er op het strand van Terschelling zeker zes dode bruinvissen. Een omwonende zegt tegen de omroep dat de stoffelijk overschotten niet vers zijn. Waarschijnlijk zijn de dieren dus al een tijd geleden overleden. Op Ameland zijn sinds donderdag zeker 26 dode bruinvissen aangetroffen. Op Schiermonnikoog waren het er vijftien.

Bioloog Lonneke IJsseldijk bevestigt dat er een massale stranding heeft plaatsgevonden. Het is ongewoon dat er zo veel bruinvissen tegelijk aanspoelen. IJsseldijk, onderzoeker bij de diergeneeskundefaculteit in Utrecht, vertelt dat de oorzaak van de stranding nog volstrekt onduidelijk is. “We proberen kadavers te verzamelen en hopen deze massale stranding verder te kunnen onderzoeken. Op dit moment weten we alleen dat er plots veel meer bruinvissen dan gewoonlijk stranden op de Waddeneilanden.” Aan de gehele Nederlandse kust spoelen normaliter per jaar zo’n vijfhonderd bruinvissen aan.

Milieustichting SOS Dolfijn meldt veel meldingen te hebben binnengekregen. Het gaat volgens de stichting vooral om volwassen dieren in verregaande staat van ontbinding. IJsseldijk vermoedt volgende week meer te weten over de doodsoorzaak. De karkassen gaan eerst voor sectie naar de Universiteit Utrecht.

SOS Dolfijn benadrukt dat er nog meer drijvende karkassen in zee zijn gezien. De organisatie vraagt zich hardop af of de bouw van een windmolenpark een van de oorzaken is van de massale sterfte. Ook is de marine deze maand begonnen met een internationale mijnenbestrijdingsoefening. “Dergelijke activiteiten kunnen een nadelig effect hebben op het leven van een bruinvis.”

Meer over